Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik jeżynowy na ciemnym spodzie"
Pyszna i kolorowa sałatka pełna smaków. Por karmelizowany z gruszką nadaje sł...
Odsłon: 20
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 48
Czyli pasztecik na kanapki gdzie dynia dodaje kremowości.
Odsłon: 34
Pyszna i kolorowa sałatka pełna smaków. Por karmelizowany z gruszką nadaje sł...
Odsłon: 20
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 48
Czyli pasztecik na kanapki gdzie dynia dodaje kremowości.
Odsłon: 34
Składniki
ok. 85 minut • Porcja ok. 320 kcal • Koszt porcji ok. 1,60 zł • Przepis na ok. 16 porcji
Przygotuj ciasto na spód. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtka, kakao i zagnieć jednolite ciasto. Owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając, stopniowo dodawaj twaróg. Następnie wlej letnie, roztopione masło, ucieraj, aż się połączy z masą serową.
Wsyp mąkę i budyń, dokładnie wymieszaj. Połącz z pianą ubitą ze szczyptą soli i łyżką cukru.
Dno i boki dużej tortownicy wylep ciastem. Wyłóż do niej 3/4 masy serowej. Pozostałą część wymieszaj z garścią rozgniecionych widelcem jeżyn, tworząc esy floresy. Wylej ją na wierzch.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 50-55 minut. Upieczony sernik zostaw w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Podawaj udekorowany jeżynami.Źródło: Kobieta i życie