Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik jeżynowy na ciemnym spodzie"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9181
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9181
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Składniki
ok. 85 minut • Porcja ok. 320 kcal • Koszt porcji ok. 1,60 zł • Przepis na ok. 16 porcji
Przygotuj ciasto na spód. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtka, kakao i zagnieć jednolite ciasto. Owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając, stopniowo dodawaj twaróg. Następnie wlej letnie, roztopione masło, ucieraj, aż się połączy z masą serową.
Wsyp mąkę i budyń, dokładnie wymieszaj. Połącz z pianą ubitą ze szczyptą soli i łyżką cukru.
Dno i boki dużej tortownicy wylep ciastem. Wyłóż do niej 3/4 masy serowej. Pozostałą część wymieszaj z garścią rozgniecionych widelcem jeżyn, tworząc esy floresy. Wylej ją na wierzch.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 50-55 minut. Upieczony sernik zostaw w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Podawaj udekorowany jeżynami.Źródło: Kobieta i życie