Ciasto idealne na święta, szczególnie dla tych którzy uwielbiają kajmak i orzechy!
Snickersowy zawrót głowy
Składniki
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki sody
- 2 całej jajka
- 1 żółtko
- 1 opakowanie kajmaku
- 1 opakowanie orzeszków ziemnych solonych
- 300 g masła
- 50 g kakao
- 120 g cukru
- 4 łyżki mleka
- 0,5 mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- żółtko
Składniki
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki sody
- 2 całej jajka
- 1 żółtko
- 1 opakowanie kajmaku
- 1 opakowanie orzeszków ziemnych solonych
- 300 g masła
- 50 g kakao
- 120 g cukru
- 4 łyżki mleka
- 0,5 mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- żółtko

Etapy przygotowania
Przygotowanie miodownika: 4 szklanki mąki, 1 szklankę cukru, 1 margaryna, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki sody, 2 całe jajka i żółtko siekamy nożem i zagniatamy ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy je na 3 równe części. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 1 częścią ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 minut od nagrzania- góra +dół. Tak samo pieczemy pozostałe 2 blaty

Przygotowanie kremu budyniowego: z 0,5l mleka zostawiamy pół szklanki mleka. W poł szklanki mleka rozbełtujemy żółtko. Następnie dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczki budyniu-dokładnie mieszamy, aby nie pozostały żadne grudki. Resztę mleka zagotowujemy na małym ogniu z 1 szklanką cukru i 1 cukrem waniliowym.- mieszamy. Gdy mleko zacznie się gotować, to dodajemy rozczyn z mąki i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsta masa- budyń. Gdy nasz budyń się ugotuje zdejmujemy z ognia garnek i studzimy (nakładamy folię spożywczą tak aby dotykała całej powierzchni budyniu, aby nie powstał kożuch). Ubijamy 1 kostkę masła (200g) i dodajemy stopniowy ostudzony budyń. Całość możemy miksować na szybkich obrotach. Krem jest gotowy.

Składanie ciasta: Na 1 blat miodownika nakładamy połowę kremu budyniowego. Na krem kładziemy 2 blat miodownika, a na niego puszkę kajmaku. Posypujemy go ok. 3/4 orzechów i na to 3 blat miodownika. Przygotowujemy polewę czekoladową: 100 g masła rozpuszczamy w garnku. Gdy się roztopi, dodajemy 50g kakao, 120g cukru pudru i 4 łyżki mleka. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki bez gotowania. 3 blat miodownika polewamy przygotowaną polewą czekoladową. Pozostałą cześć orzechów siekamy bardzo drobno i posypujemy nim polewę czekoladową! Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2165
Warzywna pasta pełna smaku.
- Grill
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 128
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Owoce
- Truskawki
- Nabiał
- Ser
- Ciasta
- Kremy
- Serniki
Odsłon: 225
Ostatnio komentowane przepisy

Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2165
Warzywna pasta pełna smaku.
- Grill
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 128
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Owoce
- Truskawki
- Nabiał
- Ser
- Ciasta
- Kremy
- Serniki
Odsłon: 225



Składniki
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki sody
- 2 całej jajka
- 1 żółtko
- 1 opakowanie kajmaku
- 1 opakowanie orzeszków ziemnych solonych
- 300 g masła
- 50 g kakao
- 120 g cukru
- 4 łyżki mleka
- 0,5 mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- żółtko
Przygotowanie miodownika: 4 szklanki mąki, 1 szklankę cukru, 1 margaryna, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki sody, 2 całe jajka i żółtko siekamy nożem i zagniatamy ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy je na 3 równe części. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 1 częścią ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 minut od nagrzania- góra +dół. Tak samo pieczemy pozostałe 2 blaty
Przygotowanie kremu budyniowego: z 0,5l mleka zostawiamy pół szklanki mleka. W poł szklanki mleka rozbełtujemy żółtko. Następnie dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczki budyniu-dokładnie mieszamy, aby nie pozostały żadne grudki. Resztę mleka zagotowujemy na małym ogniu z 1 szklanką cukru i 1 cukrem waniliowym.- mieszamy. Gdy mleko zacznie się gotować, to dodajemy rozczyn z mąki i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsta masa- budyń. Gdy nasz budyń się ugotuje zdejmujemy z ognia garnek i studzimy (nakładamy folię spożywczą tak aby dotykała całej powierzchni budyniu, aby nie powstał kożuch). Ubijamy 1 kostkę masła (200g) i dodajemy stopniowy ostudzony budyń. Całość możemy miksować na szybkich obrotach. Krem jest gotowy.
Składanie ciasta: Na 1 blat miodownika nakładamy połowę kremu budyniowego. Na krem kładziemy 2 blat miodownika, a na niego puszkę kajmaku. Posypujemy go ok. 3/4 orzechów i na to 3 blat miodownika. Przygotowujemy polewę czekoladową: 100 g masła rozpuszczamy w garnku. Gdy się roztopi, dodajemy 50g kakao, 120g cukru pudru i 4 łyżki mleka. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki bez gotowania. 3 blat miodownika polewamy przygotowaną polewą czekoladową. Pozostałą cześć orzechów siekamy bardzo drobno i posypujemy nim polewę czekoladową! Smacznego!