Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto idealne na święta, szczególnie dla tych którzy uwielbiają kajmak i orzechy!
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 52
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 43601
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 188
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 617
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 52
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 43601
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 188
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 617
Składniki
Przygotowanie miodownika: 4 szklanki mąki, 1 szklankę cukru, 1 margaryna, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki sody, 2 całe jajka i żółtko siekamy nożem i zagniatamy ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy je na 3 równe części. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 1 częścią ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 minut od nagrzania- góra +dół. Tak samo pieczemy pozostałe 2 blaty
Przygotowanie kremu budyniowego: z 0,5l mleka zostawiamy pół szklanki mleka. W poł szklanki mleka rozbełtujemy żółtko. Następnie dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczki budyniu-dokładnie mieszamy, aby nie pozostały żadne grudki. Resztę mleka zagotowujemy na małym ogniu z 1 szklanką cukru i 1 cukrem waniliowym.- mieszamy. Gdy mleko zacznie się gotować, to dodajemy rozczyn z mąki i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsta masa- budyń. Gdy nasz budyń się ugotuje zdejmujemy z ognia garnek i studzimy (nakładamy folię spożywczą tak aby dotykała całej powierzchni budyniu, aby nie powstał kożuch). Ubijamy 1 kostkę masła (200g) i dodajemy stopniowy ostudzony budyń. Całość możemy miksować na szybkich obrotach. Krem jest gotowy.
Składanie ciasta: Na 1 blat miodownika nakładamy połowę kremu budyniowego. Na krem kładziemy 2 blat miodownika, a na niego puszkę kajmaku. Posypujemy go ok. 3/4 orzechów i na to 3 blat miodownika. Przygotowujemy polewę czekoladową: 100 g masła rozpuszczamy w garnku. Gdy się roztopi, dodajemy 50g kakao, 120g cukru pudru i 4 łyżki mleka. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki bez gotowania. 3 blat miodownika polewamy przygotowaną polewą czekoladową. Pozostałą cześć orzechów siekamy bardzo drobno i posypujemy nim polewę czekoladową! Smacznego!