Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z kajmakowa nutką
Proste danie z niewielu składników, ale tak smaczne, że trudno nie poprosić o...
Odsłon: 183
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 118
Proste danie z niewielu składników, ale tak smaczne, że trudno nie poprosić o...
Odsłon: 183
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 118
Składniki
Ciasto I - Składniki: 8 jaj 6 łyżek mąki pszennej 2,5 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia CiastoII 5 białek 1/2 szklanki cukru 25 dag mielonych orzechów 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasto: Ubić białka z cukrem, dodawać po 1 żółtku ciągle ubijając, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao - wszystko lekko zamieszać. Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części.
ciasto II:Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto upiec jw
Masa I: Żółtka roztrzepać w mleku z dodatkiem cukru, zagotować na lekkim ogniu - cały czas mieszać by nie zrobiły się grudki. Wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonej masy z żółtek. Do smaku można dodać kieliszek spirytusu.
Masa II: gotowa masa lub gotować 2 godziny mleko skondensowane słodzone
Przełożenie ciasta:Połowa ciemnego biszkoptu - 3/4 masy I - ciasto II orzechowe - ugotowane mleko kondensowane - druga połowa biszkoptu - pozostała część masy I. Górę dekorujemy mielonymi orzechami lub startą schłodzoną gorzką czekoladą.