Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeby nie marnować jedzenia przygotowałam z odsączonych owoców z wigilijnego kompotu nadzienie do strucli drożdżowej. Strucla była pycha.
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 127
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 948
Zaserwuj to ciasto francuskie z wędzonym łososiem, gdy potrzebujesz efektowne...
Odsłon: 5736
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 68
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 127
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 948
Zaserwuj to ciasto francuskie z wędzonym łososiem, gdy potrzebujesz efektowne...
Odsłon: 5736
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 68
Składniki
przygotowanie ciasta 1.Mleko podgrzać(nie może być gorące, bo drożdże nie wyrosną),wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. 2.Margarynę rozpuścić i ostudzić. 3.Mąkę przesiać, dodać cukier, jajka, sól i zaczyn drożdżowy. 4.Dobrze wyrobić ciasto, wlać margarynę i jeszcze wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. 5.Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
przygotowanie składników nadzienia Odsączyć owoce z wigilijnego kompotu z suszu.
Odsączone owoce zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.
Przygotować cukier.
Przygotować bułkę tartą.
Jajka wybijać pojedynczo do kubka i wlewać do miseczki. Jajka rozbełtać.
Migdały zalać wrzątkiem i parzyć około pięć minut. Sparzone migdały odcedzić i zalać zimną wodą. Schłodzone migdały obrać ze skórki i pokroić.
Z cytryny wycisnąć sok. Do miski włożyć zmielone owoce. Dodać cukier, bułkę tartą, migdały, jajka i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
Tortownicę i dwie długie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na prostokąt. Nadzienie podzielić na trzy części. Rozsmarować farsz na cieście zostawiając wolny pasek ciasta z jednego dłuższego boku. Ciasto zwijać wzdłuż długiego boku z nadzieniem
Do tortownicy włożyć jeden wałek ciasta.
Jedną struclę włożyć do keksówki i ponacinać górę nożyczkami. Drugą struclę włożyć do keksówki i skręcić. Wszystkie strucle posmarować rozmąconym jajkiem. Blaszki z ciastem włożyć do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 160 stopni C i piec około 50 - 60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Wycisnąć sok z jednej cytryny, wlać odrobinę gorącej wody, wsypać cukier puder ( ile zabierze sok i woda ) i utrzeć gęsty lukier. Po ostudzeniu wyjąć struclę z tortownicy, polać lukrem i posypać posypką cukrową. Pozostałe strucle posypać cukrem pudrem. Smacznego!