Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Strudel z rabarbarem"
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 834
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1946
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 439
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 834
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1946
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 439
Składniki
ok. 80 minut • Porcja 270 kcal • Koszt porcji ok. 2,50 zł • Przepis na 10 porcji
Mąkę przesiej, wymieszaj ze szczyptą soli, dodaj żółtko i 125 ml wody. Zagnieć nieklejące się ciasto, uformuj kulę, posmaruj ją olejem, przykryj folią i odstaw na 30 minut.
Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój na kawałeczki. Rabarbar oczyść, pokrój w plasterki. Dodaj namoczone wcześniej i odsączone rodzynki, posiekane orzechy, cynamon i cukier. Wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto, przenieś na ściereczkę oprószoną mąką i rozciągnij. Posmaruj połową roz topionego masła, posyp tartą bułką i rozłóż farsz równą warstwą. Zwiń ciasto w roladę.
Ułóż roladę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zawinięciem pod spód. Piecz w temperaturze 180°C około 45 minut. Co pewien czas smaruj pozostałym masłem.
Wystudzony strudel posyp cukrem pudrem. Udekoruj rozetkami bitej śmietany i listkami świeżej mięty.Źródło: Kobieta i życie