Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szarlotka z makiem"
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 4721
To sałatka na szybko. Smaczna i pożywna.
Odsłon: 151
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 4721
To sałatka na szybko. Smaczna i pożywna.
Odsłon: 151
Składniki
Mak sparzyć. Gdy ostygnie, starannie odcedzić, następnie zmielić dwa razy. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając, dodawać po jednym żółtku i łyżce maku.
Na koniec dodać starte na grubej tarce jabłka i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Połączyć z kaszą manną i bakaliami. Ostrożnie wymieszać z pianą z białek.
Blachę wysmarowaną tłuszczem wysypać bułką tartą. Napełnić ciastem. Piec około 50 minut w temp. 180°C.
Ostudzone ciasto pokroić na porcje. Połowę posmarować białą, resztę ciemną czekoladą. Udekorować wisienkami koktajlowymi.
Bakalie użyte do przygotowania ciasta można wcześniej namoczyć w rumie lub w mocnej czarnej herbacie.
<strong>Warkocz z makiem</strong>
<strong>Ciasto: 35 dag mąki, 3 dag drożdży, 200 ml mleka, 5 dag masła, 5 dag cukru, 1 jajko. Masa: 30 dag maku, 1 jajko, 10 dag cukru, 5 dag masła, 1 białko i cukier puder do lukru, 2 łyżki płatków migdałowych, szczypta soli.</strong>
Przygotować rozczyn. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżką cukru. Gdy podwoi objętość, dodać do przesianej mąki. Wsypać resztę cukru, wbić jajko i dodać miękkie masło. Wyrobić starannie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Namoczony (najlepiej poprzedniego dnia) mak ugotować, dobrze odcisnąć i zmielić. Jajko utrzeć na puch z cukrem i miękkim masłem, połączyć ze zmielonym makiem.
Dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na placek o wymiarach 30/40 cm. Po środku wzdłuż ciasta wyłożyć masę makową. Brzegi ponacinać ukośnie i zawijać, tworząc warkocz, na masę makową.
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i odstawić na 30 minut przykryte ściereczką. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200oC. Z białka i cukru pudru przygotować lukier i posmarować nim ciasto.Źródło: Twoje Imperium