Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szarlotka z winem i budyniem według siostry Anastazji"
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 40
Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłow...
Odsłon: 27
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 40
Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłow...
Odsłon: 27
Składniki
ok. 70 minut • Porcja 286 kcal • Koszt porcji ok. 2,50 zł • Przepis na 12-15 porcji
Posiekaj mąkę i proszek do pieczenia z margaryną. Ubij żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj śmietanę, dobrze ubij. Wlej do mąki z margaryną. Wyrób ciasto.
Ugotuj budyń na soku jabłkowym i winie. Jabłka obierz, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne. Część drobno pokrój.
Blaszkę lub tortownicę posmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy. Wyłóż je na dno i na boki. Rozłóż połówki jabłek, wolne miejsca obsyp pokrojonymi jabłkami i zalej gorącym budyniem. Piecz w 180°C ok. 50 minut.
Kremówkę ubij, dosłodź do smaku i wymieszaj z rozpuszczoną w 2 łyżkach wody żelatyną. Rozłóż na ostudzonym cieście. Udeko ruj kakao, skórką lub owo- cami. Polej ajerkoniakiem.
Więcej przepisów siostry Anastazji, której wyjątkowe wypieki znają już miliony Polaków w bestsellerze: Wielka księga ciast siostry Anastazji, Wyd. WAM, 53,10 złŹródło: Kobieta i życie