Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szarlotka z winem i budyniem według siostry Anastazji"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
ok. 70 minut • Porcja 286 kcal • Koszt porcji ok. 2,50 zł • Przepis na 12-15 porcji
Posiekaj mąkę i proszek do pieczenia z margaryną. Ubij żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj śmietanę, dobrze ubij. Wlej do mąki z margaryną. Wyrób ciasto.
Ugotuj budyń na soku jabłkowym i winie. Jabłka obierz, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne. Część drobno pokrój.
Blaszkę lub tortownicę posmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy. Wyłóż je na dno i na boki. Rozłóż połówki jabłek, wolne miejsca obsyp pokrojonymi jabłkami i zalej gorącym budyniem. Piecz w 180°C ok. 50 minut.
Kremówkę ubij, dosłodź do smaku i wymieszaj z rozpuszczoną w 2 łyżkach wody żelatyną. Rozłóż na ostudzonym cieście. Udeko ruj kakao, skórką lub owo- cami. Polej ajerkoniakiem.
Więcej przepisów siostry Anastazji, której wyjątkowe wypieki znają już miliony Polaków w bestsellerze: Wielka księga ciast siostry Anastazji, Wyd. WAM, 53,10 złŹródło: Kobieta i życie