Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z kremem z mascarpone i białej czekolady z truskawkami, polana roztopioną gorzką czekoladą, idealna na lato.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1097
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1097
Składniki
Mąkę, kakao i cukier puder (50g) przesiać do miski. Dodać sól i wymieszać składniki. Posiekane masło dodać do składników suchych, rozcierać w palcach do powstania "kruszonki". Dodać jajko, zagnieść do powstania gładkiego ciasta, nie zagniatać dłużej niż potrzeba. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. W tym czasie nagrzać piekarnik i wysmarować formę na tartę masłem. Ciasto wyłożyć do formy, ponakłuwać, przykryć papierem do pieczenia, na który wysypać obciążenie, np. fasola/ciecierzyca sucha. Piec w 190 stopniach przez 15 minut, następnie ściągnąć obciążenie i piec przez około 13 minut do lekkiego zarumienienia. Ciasto wystudzić. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mascarpone, śmietankę i 2 łyżki cukru pudru włożyć do miski i miksować do powstania kremu, nie miksować dłużej niż potrzeba, tylko do powstania gęstego kremu. Zbyt długie miksowanie może doprowadzić do zważenia się masy. Do kremu dodać rozpuszczoną białą czekoladę i lekko wymieszać. Krem rozłożyć na cieście, udekorować pokrojonymi truskawkami i polać rozpuszczoną gorzką czekoladą :)