Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta tarta to morelowy zawrót głowy. Zapieczone z miodem i cynamonem morele można pałaszować same, można zapiec pod kruszonką, ale można też zatopić dwie warstwy tych pyszności w aksamitnym kremie migdałowym. Efekt smakowy powalająco zniewalający.
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 96
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 499
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 220
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 176
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 96
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 499
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 220
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 176
Składniki
Spód do tarty Mąkę, 200 g zimnego masła i 100 g cukru zmiksować lub posiekać. Dodać jajko i łyżkę zimnej wody i szybko zagnieść i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na min 1/2 h. Rozwałkować na 0,5 cm, wyłożyć posmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do tarty, ponakłuwać widelcem, piec ok 30 min w 190 C (15 min obciążając środek: papier+ np fasola i dalej bez obciążenia) Studzić w formie.
Pieczone morele Morele przepołowić, usunąć pestkę i ułożyć w żaroodpornym naczyniu cienko posmarowanym masłem, przeciętą stroną do góry. Polać miodem, oprószyć cukrem trzcinowym i cynamonem, zapiekać ok 15 min w 200 C. Zlać sok ze środka i przełożyć na kratkę do wystudzenia. Sok po wystudzeniu zgęstnieje i będzie pysznym dodatkiem do deseru.
Krem migdałowy Migdały wsypać do rondla dodać 150 g cukru i śmietankę. Zagotować i gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru 3-5 min. Zdjąć z ognia, dodać 200 g miękkiego masła i amaretto i dokładnie wymieszać
Na spód wystudzonej formy wyłożyć morele, na to ciepły krem migdałowy i zostawić do wystudzenia. Udekorować pozostałymi morelami i schłodzić w lodówce najlepiej kilka h do całkowitego zgęstnienia kremu. Jeżeli zostaną nam jakieś morele można je zmiksować razem z sokiem zlanym po pieczeniu moreli. Powstałym musem można polać porcję tarty przed podaniem.