Super przepis na pyszne włoskie tiramisu.
Tiramisu
Składniki
- Mascarpone - 500 g
- Jaja - 4 szt
- Kawa - 240 ml
- Biszkopty podłużne - 150 g
- Cukier - 5 łyżek
- Kakao naturalne
Składniki
- Mascarpone - 500 g
- Jaja - 4 szt
- Kawa - 240 ml
- Biszkopty podłużne - 150 g
- Cukier - 5 łyżek
- Kakao naturalne

Etapy przygotowania
Na początku zaparzamy kawę, aby zdążyła nam wystygnąć. Myjemy dokładnie jajka, rozbijamy je i oddzielamy żółtka od białek do dwóch osobnych misek. Miksujemy żółtka, stopniowo dodając do nich cukier aż uzyskamy gładką masę . Następnie do naszych żółtek stopniowo dodajemy serek Mascarpone i również miksujemy.

Następnym krokiem jest ubicie białek na sztywną pianę oraz przełożenie jej do miski z mascarpone oraz delikatne wymieszanie wszystkich składników.

Ostatni etap polega na wyłożeniu składników do naszych szklanek bądź pojemników. Najpierw na spód nakładamy masę, następnie posypujemy kakao oraz wykładamy biszkopty nasączone w kawie (wystarczy włożyć je tylko na chwilę). Czynność tą powtarzamy dwa razy. Trzecią warstwę kończymy na masie i całość posypujemy kakao. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Buon appetito!

Przepis w Waszym wykonaniu (9)


Komentarze do przepisu (9)
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 155

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 440
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 155

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 440



Składniki
- Mascarpone - 500 g
- Jaja - 4 szt
- Kawa - 240 ml
- Biszkopty podłużne - 150 g
- Cukier - 5 łyżek
- Kakao naturalne
Na początku zaparzamy kawę, aby zdążyła nam wystygnąć. Myjemy dokładnie jajka, rozbijamy je i oddzielamy żółtka od białek do dwóch osobnych misek. Miksujemy żółtka, stopniowo dodając do nich cukier aż uzyskamy gładką masę . Następnie do naszych żółtek stopniowo dodajemy serek Mascarpone i również miksujemy.
Następnym krokiem jest ubicie białek na sztywną pianę oraz przełożenie jej do miski z mascarpone oraz delikatne wymieszanie wszystkich składników.
Ostatni etap polega na wyłożeniu składników do naszych szklanek bądź pojemników. Najpierw na spód nakładamy masę, następnie posypujemy kakao oraz wykładamy biszkopty nasączone w kawie (wystarczy włożyć je tylko na chwilę). Czynność tą powtarzamy dwa razy. Trzecią warstwę kończymy na masie i całość posypujemy kakao. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Buon appetito!
Jeden z moich ulubionych deserków:)
uwielbiam...pyszności:)
cudowny klasyk :)
Rarytasek.:)
Pyszne! i jak ladnie wyglada!