Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik ptysiowy "Piramida smaków""
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18355
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9501
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4077
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 680
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18355
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9501
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4077
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 680
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Składniki
Do garnka włóż masło. Wlej 2 szkl. wody. Zagotuj. Wsyp mąkę pszenną, mieszając, gotuj dalej. Kiedy masa zacznie odstawać od ścianek garnka, zdejmij go z ognia. Wbij 1 jajko i odstaw na 10 minut.
Potem kolejno wbij pozostałe jajka. Utrzyj mikserem gładkie ciasto. Trzy jednakowe tortownice wyłóż pergaminem. Na spodzie każdej rozsmaruj porcję ciasta. Placki piecz po 30 minut w temp. 225 st. Żelatynę namocz w 1/3 szkl. zimnej wody, odstaw, by spęczniała.
Agrest opłucz, oczyść. Włóż do garnka. Dodaj połowę cukru i szklankę wody. Gotuj 5–7 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do agrestu, zagotuj. Odstaw do przestudzenia. Żelatynę rozpuść, podgrzewając.
Kwaśną śmietanę wymieszaj z resztą cukru. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem waniliowym. Obie śmietany wymieszaj i połącz z żelatyną. Placki przełóż kremem śmietanowym oraz masą agrestową. Gotowy torcik oprósz cukrem pudrem.
godziny i 15 minut; Cena porcji: 1,65 zł; Porcja: 420 kcal.Źródło: Naj