Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik ptysiowy "Piramida smaków""
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 389
W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na aromatyc...
Odsłon: 99
Rogaliki śniadaniowe Dziś na śniadanko zapraszam na jeszcze ciepłe i pyszne...
Odsłon: 1866
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 389
W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na aromatyc...
Odsłon: 99
Rogaliki śniadaniowe Dziś na śniadanko zapraszam na jeszcze ciepłe i pyszne...
Odsłon: 1866
Składniki
Do garnka włóż masło. Wlej 2 szkl. wody. Zagotuj. Wsyp mąkę pszenną, mieszając, gotuj dalej. Kiedy masa zacznie odstawać od ścianek garnka, zdejmij go z ognia. Wbij 1 jajko i odstaw na 10 minut.
Potem kolejno wbij pozostałe jajka. Utrzyj mikserem gładkie ciasto. Trzy jednakowe tortownice wyłóż pergaminem. Na spodzie każdej rozsmaruj porcję ciasta. Placki piecz po 30 minut w temp. 225 st. Żelatynę namocz w 1/3 szkl. zimnej wody, odstaw, by spęczniała.
Agrest opłucz, oczyść. Włóż do garnka. Dodaj połowę cukru i szklankę wody. Gotuj 5–7 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do agrestu, zagotuj. Odstaw do przestudzenia. Żelatynę rozpuść, podgrzewając.
Kwaśną śmietanę wymieszaj z resztą cukru. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem waniliowym. Obie śmietany wymieszaj i połącz z żelatyną. Placki przełóż kremem śmietanowym oraz masą agrestową. Gotowy torcik oprósz cukrem pudrem.
godziny i 15 minut; Cena porcji: 1,65 zł; Porcja: 420 kcal.Źródło: Naj