Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik w 3 smakach"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2721
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1247
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 716
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 67
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2721
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1247
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 716
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 67
Składniki
Zagotować 175 ml mleka. Wsypać zmielony mak i gotować około 20 minut na małym płomieniu. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Miąższ skropić 4 łyżkami soku z cytryny, by nie ściemniał.
Dwukrotnie zmielony twaróg utrzeć z olejem i 75 ml mleka. Dodać szczyptę soli, cukier wanilinowy i 7,5 dag cukru. Do masy serowej wsypać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto. Odłożyć 1/6 ciasta. Pozostałe ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na placek o śr. ok. 34 cm. 3 Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem.
Spód i brzegi formy wylepić rozwałkowanym plackiem. Wystudzony mak wymieszać z jajkami i resztą cukru. Dodać proszek budyniowy, śmietanę kwaśną i kremową. Dobrze wymieszać. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na cienkie paseczki. Połówki jabłek pokroić na cząstki i głęboko je ponacinać (po wypukłej stronie).
Na spodzie z ciasta twarogowego rozsmarować masę makową. Ułożyć połówki jabłek – naciętą stroną do góry. Wierzch przykryć paskami ciasta ułożonymi w krateczkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 50 minut. Wystudzić. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco