Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik w kropki"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1357
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1357
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Składniki
Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym na krem. Białka z drobnym cukrem ubić na sztywną pianę. Pianę ostrożnie wmieszać do masy żółtkowej. Mieszając dłonią, wsypywać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.
Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec około 12 minut. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Potem przekroić wzdłuż na pół.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem wanilinowym. Kwaśną śmietanę osłodzić cukrem pudrem. Wymieszać z ubitą kremówką. Żelatynę zalać sokiem winogronowym, poczekać, aż nasiąknie. Następnie rozpuścić ją, podgrzewając. Po przestygnięciu połączyć z kremem śmietanowym.
Dolny blat biszkoptowy posmarować połową kremu, poukładać winogrona. Nałożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem, dociskając. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i ewentualnie udekorować winogronami.
Czas przygotowania: Około 60 minut (bez chłodzenia)Źródło: Życie na gorąco