Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik z kremem migdałowym"
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4906
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13295
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5807
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7457
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4906
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13295
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5807
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7457
Składniki
Z przesianej mąki, proszku do pieczenia, szczypty soli, miękkiego masła, cukru, cukru waniliowego i jajka zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Ciasto wałkujemy między dwoma kawałkami folii na okrągły placek. Przenosimy do natłuszczonej formy np. do tarty. Ciasto dociskamy do formy, spód nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i posypujemy fasolą lub grochem.
Ciasto wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Fasolę i papier zdejmujemy, ciasto dopiekamy jeszcze 5 minut. Studzimy.
Przygotowujemy krem. Jajko ubijamy z białkiem. Miękkie masło i startą na tarce masę migdałową ucieramy. Delikatnie łączymy z ubitym jajkiem. Na schłodzone ciasto wykładamy krem migdałowy i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.
Na kremie układamy dekoracyjnie brzoskwinie. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Gotowe, zimne ciasto dekorujemy malinami.
<strong>Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,30 zł.</strong>Źródło: Rewia