Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torciki z serowych racuszków"
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 853
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 574
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 853
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 574
Składniki
ok. 30 minut • Porcja 390 kcal • Koszt porcji ok. 2,20 zł • Przepis na 4-6 porcji
Jajka dokładnie roztrzep z solą w większej misce. Dodaj twaróg i połącz oba . Partiami dokładaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Starannie wymieszaj. Gdyby ciasto było zbyt gęste, wlej mleko i rozmieszaj.
Rozgrzej mocno patelnię, wlej olej, zredukuj ogień i nakładaj na patelnię porcje ciasta, rozsmarowując je łyżką na płasko (ciasto podczas smażenia będzie rosnąć).
Smaż racuszki z obu stron na złocisty kolor. Kładź je na tacę wyłożoną papierowym ręcznikiem, żeby osączyły się z tłuszczu.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Na osączony racuszek wyciśnij szprycą cukierniczą (możesz też rozsmarować) rozetkę śmietany.
Połóż następny racuszek, lekko dociśnij, wyciśnij kolejną porcję śmietany, znów dociśnij i przyłóż trzecim racuszkiem. Ozdób śmietaną i dowolnymi owocami.
!
Możesz też usmażyć trzy duże placki, przełożyć śmietaną, ozdobić wierzch i pokroić w trójkąty jak tort.Źródło: Kobieta i życie