Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torciki z serowych racuszków"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 95914
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1909
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5730
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5729
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 95914
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1909
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5730
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5729
Składniki
ok. 30 minut • Porcja 390 kcal • Koszt porcji ok. 2,20 zł • Przepis na 4-6 porcji
Jajka dokładnie roztrzep z solą w większej misce. Dodaj twaróg i połącz oba . Partiami dokładaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Starannie wymieszaj. Gdyby ciasto było zbyt gęste, wlej mleko i rozmieszaj.
Rozgrzej mocno patelnię, wlej olej, zredukuj ogień i nakładaj na patelnię porcje ciasta, rozsmarowując je łyżką na płasko (ciasto podczas smażenia będzie rosnąć).
Smaż racuszki z obu stron na złocisty kolor. Kładź je na tacę wyłożoną papierowym ręcznikiem, żeby osączyły się z tłuszczu.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Na osączony racuszek wyciśnij szprycą cukierniczą (możesz też rozsmarować) rozetkę śmietany.
Połóż następny racuszek, lekko dociśnij, wyciśnij kolejną porcję śmietany, znów dociśnij i przyłóż trzecim racuszkiem. Ozdób śmietaną i dowolnymi owocami.
!
Możesz też usmażyć trzy duże placki, przełożyć śmietaną, ozdobić wierzch i pokroić w trójkąty jak tort.Źródło: Kobieta i życie