Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3708
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2031
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5426
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5476
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3708
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2031
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5426
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5476
Składniki
Upiecz 2 wysokie(u mnie na 6 jajkach) kakaowe biszkopty. Po wystudzeniu przekroić na pół.
Odlać 1,5 szklanki mleka. Zmiksować z mąką i żółtkami na jednolitą masę( bez grudek). Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać masę mączno- jajeczną i ugotować budyń. Wystudzić.
Margaryny ubić na puszystą masę. Dalej ubijając dodawać po łyżce wystudzony budyń. Pod koniec można dodać 0,5 kieliszka spirytusu. Poprawi to walory smakowe masy:)Masę można podzielić na części i wg uznania zrobić z bazy masę kawową( dodając kilka łyżeczek mielonej kawy), kakaową lub pozostawić białą. Ja odłożyłam niewielką miseczkę bazowej masy i zrobiłam z niej jedną kawową, drugą kakaową z pokrojoną w drobną kostkę czekoladą. Resztę masy zostawiłam białą do dekoracji.
Każdy blat biszkoptu nasączyć winem. Biszkopt- masa biała- odciśnięte wiśnie delikatnie wyłożyć na masę i docisnąć- biszkopt- masa kawowa- biszkopt- masa kakaowa- biszkopt- całość wysmarować białą masą. Do niewielkiej ilości masy dodać niebieskiego barwnika. Całość(górę i boki) posypać kolorową posypką. Szprycą udekorować "języczki"na około tortu. Na wierzchu symetrycznie ułożyć serduszka. Schłodzić w lodówce.
Smacznego:)