Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort czekoladowy z czereśniami"
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 470
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 201
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 470
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 201
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Składniki
Białka ubij z cukrem na pianę. Rozpuść czekoladę i ubij ją z masłem, żółtkami i cukrem waniliowym. Dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przełóż jeszcze pianę z białek.
Tortownicę (o średnicy 24 cm) napełnij ciastem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 160° C przez 45 minut. Gdy się upiecze, poczekaj aż wystygnie w formie, wyjmij i przekrój poziomo na pół.
Oczyść czereśnie, kilka z nich odłóż. Resztę czereśni wypestkuj. Zagotuj w rondelku sok czereśniowy z cukrem. Dodaj czereśnie i proszek budyniowy wymieszany z małą ilością soku. Gotuj przez dwie minuty.
Dolną część ciasta posmaruj dżemem i włóż znów do tortownicy. Gorącą mieszankę czereśniową rozsmaruj na cieście i przykryj drugim płatem ciasta. Tort schłodź i wstaw do lodówki.
Rozpuść czekoladę i wymieszaj ją ze śmietaną kremówką. Rozsmaruj ją na torcie i ponownie odstaw do stężenia.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj czereśniami.
Czas przygotowania: 80 min
Cena porcji: ok. 3 zł Kalorie: porcja 394 kcalŹródło: Na żywo