Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Tort Esterhazy
  • Ciasta
  • Przepis na

Tort Esterhazy

27.03.2024 Odsłon: 2278
5.0 (10 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
wałek
wałek

Nasz popisowy tort świąteczny. Recepturę tortu Esterhazy zawdzięczamy węgierskiemu rodowi magnackiemu, który wydał na świat mecenasów sztuki, wybitnych polityków a także wielkich smakoszy. Najsłynniejszy Esterhazy to Ferdinand Walsin zamieszany w słynną aferę szpiegowską Alfreda Drejfusa. Tort jest znakomity -migdałowy z kremem budyniowym, bardzo efektowny i łatwy do upieczenia. Każda początkująca gospodyni powinna sobie z nim poradzić - zwłaszcza, że nie są potrzebne do jego wykonania specjalne narzędzia. Wystarczy prosty mikser, papier do pieczenia, łyżka i wykałaczka.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (13)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 717

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 2888

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 844

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 590

do 30 min 30 min
8
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 368

do 15 min 15 min
3
Justi3011
Justi3011
Dania główne

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Dania główne Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony

Odsłon: 3532

do 15 min 15 min
10
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 717

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 2888

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 844

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 590

do 30 min 30 min
8
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 368

do 15 min 15 min
3
Justi3011
Justi3011
Dania główne

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Dania główne Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony

Odsłon: 3532

do 15 min 15 min
10
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Tort Esterhazy
Autor:
wałek
do 30 min
> 6 osób

Składniki

krem na jedną porcję (tort o średnicy 20 cm)
  • 400 ml mleka (3,2%)
  • 5 żółtek (białka zużyjemy do blatów)
  • 100 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 35 g skrobi kukurydzianej (można zastąpić skrobią ziemniaczaną w takich samych proporcjach)
  • 200 g masła (82 % tłuszczu)
  • 1 łyżka rumu lub kilka kropel esencji rumowej (jeśli nie lubimy rumu można dać esencję migdałową lub likier Amaretto)
blaty tortu:
  • 6 białek (ok 200 g)
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 220 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 160 g cukru
dekoracja tortu:
  • 50 g dżemu morelowego
  • 100 g białej czekolady
  • 30 ml kremówki {30 %)
  • 25 g ciemnej czekolady
  • pół szklanki uprażonych migdałów
Sposób przygotowania:
1

Najpierw przygotujemy bazę do kremu. Żółtka rozbijamy rózgą i dodajemy do nich 100 ml mleka, cukier, cukier wanilinowy oraz skrobię kukurydzianą. Wszystko dokładnie mieszamy. Do garnka o grubym dnie wlewamy 300ml mleka. Mleko jeszcze zimne łączymy z uprzednio zrobioną masą żółtkową i wstawiamy na ogień. Gotujemy na średnim ogniu stale mieszając ( jak budyń). Kiedy masa zacznie gęstnieć mieszamy dość intensywnie, aby nie powstały grudki.

2

W momencie, gdy na powierzchni masy pojawią się pierwsze wulkany, zdejmujemy garnek z ognia, przelewamy masę do naczynia i nakrywamy folią spożywczą, tak aby masa była w kontakcie z folią ( nie zrobi się kożuch na wierzchu). Masa budyniowa ma wystygnąć do temp. pokojowej. Masło, z którym będziemy łączyć masę również należy doprowadzić do temp. pokojowej. Krem nam się nie zwarzy przy łączeniu składników.

3

Wkładamy do miski miękkie masło i rozbijamy mikserem na puch, aż zbieleje. Dodajemy partiami masę budyniową. Ubijamy ją tylko do połączenia składników ( żeby nie zniszczyć struktury ugotowanej skrobi kukurydzianej). Na koniec ubijania dodajemy np. rum.

4

Przystępujemy do wykonania ciasta na blaty. Do wysokiej miski wlewamy białka, szczyptę soli, cukier waniliowy, małą porcję cukru i zaczynamy ubijać całość mikserem. W ciągu minuty dosypujemy resztę cukru partiami i ubijamy jeszcze ok minuty. Po tym czasie dosypujemy do masy białkowej skrobię kukurydzianą. Masę ubijamy 8 min - czyli do momentu, aż będzie sztywna i lśniąca. Do tak ubitej piany z cukrem wsypujemy mielone migdały i orzechy. Delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką silikonową do połączenia składników. Masa trochę się rozrzedzi - to normalne - nie denerwujemy się. Na koniec dodajemy zapach, np rum.

5

Przystępujemy do pieczenia blatów. Na dużej blaszce piekarnikowej rozkładamy papier do pieczenia i przykładamy formę 20 cm ( samą obręcz) w jednym narożniku blachy. Nakładamy 3 łyżki ciasta, rozprowadzamy wewnątrz obręczy w miarę równo i energicznym ruchem podnosimy formę. Czynność tę powtarzamy w drugim rogu blachy. Na blasze mieszczą się dwa blaty średnicy 20 cm i wysokości ok 5mm. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 200 °C (góra, dół bez wiatraka) na 8-10 min. W czasie, gdy dwa placki się pieką przygotowujemy następne, powinno ich być 5-6 sztuk. Upieczone blaty - jeszcze ciepłe - odwracamy pergaminem do góry i oddzielamy od pergaminu, ostrożnie aby ich nie uszkodzić, Odkładamy do przestudzenia każdy osobno - najlepiej poprzekładane papierem do pieczenia.

6

Teraz składamy blaty - przekładając je kremem. Boki i wierzch tortu też przesmarowujemy cienką warstwą kremu. Całość umieszczoną w foremce wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny a najlepiej na noc.

7

Dekorujemy tort. Ogrzewamy lekko dżem i smarujemy wierzch tortu. Czekamy chwilę, aż ostygnie. W tym czasie roztapiamy w kąpieli wodnej białą czekoladę razem z kremówką a ciemną czekoladę wkładamy do małego woreczka, zawiązujemy supełek i wrzucamy do gorącej wody. Wierzch tortu pokrywamy białą czekoladą, wyrównujemy nożem. Następnie w woreczku z roztopioną i lekko ostudzoną ciemną czekoladą odcinamy końcówkę (woreczka) i piszemy spiralę na białej czekoladzie zaczynając od środka tortu aż do brzegu. Teraz patyczkiem wykonujemy kreski - prowadząc patyczek od środka na zewnątrz tortu - dzielimy go na 8 części. Ósemki dzielimy na pół prowadząc patyczek od brzegu do środka tortu. Wychodzi nam piękna pajęczyna. Boki tortu obklejamy płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami. Tort Esterhazy gotowy!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki