Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort figowy z mascarpone"
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 140
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 648
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 147
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 140
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 648
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 147
Składniki
Suszone figi posiekaj, skrop rumem i odstaw na 30 minut. Masło utrzyj z dwoma cukrami. Gdy masa będzie puszysta i kremowa, wbij jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy. Dołóż figi i wymieszaj.
Przygotuj tortownicę, na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C i piecz 15 minut. Wyjmij, zdejmij obręcz tortownicy, odstaw.
Przygotuj masę: żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw, aby spęczniała. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na masę. Wymieszaj z serkiem mascarpone i twarogiem. Dolej kawę, sok cytrynowy i aromat.
Żelatynę rozpuść, podgrzewając ją na małym ogniu. Wymieszaj ją z kilkoma łyżkami masy serowej, potem połącz z resztą. Wkoło spodu ponownie zapnij obręcz tortownicy. Na spód upieczonego ciasta wyłóż tężejącą masę. Figi potnij w plasterki. Przed podaniem tort posyp kakao i udekoruj figami.
Czas przygotowania: ok. 45 min. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 330 kcal.
Jeśli nie masz czasu, w wersji ekspresowej spód ciasta możesz zrobić z biszkoptów. Ułóż je na dnie tortownicy, a na to przełóż masę.Źródło: Na żywo