Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort gruszkowy z cynamonem"
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 142
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104499
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 331
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9027
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 142
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104499
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 331
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9027
Składniki
<strong>:</strong>
Z mąki pszennej, zmielonych orzechów, cukru, miękkiego masła, żółtek oraz szczypty soli zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je w chłodne miejsce na 30 minut. Potem rozwałkuj na grubszy placek i wyłóż nim tortownicę. Dno ponakłuwaj widelcem, piecz 25 minut w temperaturze 190°C.
Żelatynę włóż do zimnej wody do napęcznienia. Budyń rozmieszaj w 1/5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj wraz z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Do kremu dodaj budyń i całość gotuj przez 2 minuty.
W gorącym kremie rozpuść napęczniałą żelatynę. Ubij śmietankę i dodaj do już przestudzonego budyniu.
Gruszki poprzekrawaj na połowy, obierz i usuń gniazda nasienne. Krótko je podduś w mie- szance wina z sokiem gruszkowym z cynamonem i resztą cukru. Gruszki pokrój tak, aby powstał wachlarz.
Gotowy krem wyłóż na przestudzone ciasto i poukładaj na nim gruszki. Wierzch tortu posyp połówkami uprażonych orzeszków. Pokrój na porcje. Czas przygotowania: 50 min
Cena porcji: ok. 5 zł. Kalorie: porcja 366 kcal.Źródło: Na żywo