Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort gruszkowy z cynamonem"
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 9
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na po...
Odsłon: 946
Domowa wersja chleba tostowego. Pycha. Nie potrzeba nic oprócz masła, a niebo...
Odsłon: 45
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 9
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na po...
Odsłon: 946
Domowa wersja chleba tostowego. Pycha. Nie potrzeba nic oprócz masła, a niebo...
Odsłon: 45
Składniki
<strong>:</strong>
Z mąki pszennej, zmielonych orzechów, cukru, miękkiego masła, żółtek oraz szczypty soli zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je w chłodne miejsce na 30 minut. Potem rozwałkuj na grubszy placek i wyłóż nim tortownicę. Dno ponakłuwaj widelcem, piecz 25 minut w temperaturze 190°C.
Żelatynę włóż do zimnej wody do napęcznienia. Budyń rozmieszaj w 1/5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj wraz z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Do kremu dodaj budyń i całość gotuj przez 2 minuty.
W gorącym kremie rozpuść napęczniałą żelatynę. Ubij śmietankę i dodaj do już przestudzonego budyniu.
Gruszki poprzekrawaj na połowy, obierz i usuń gniazda nasienne. Krótko je podduś w mie- szance wina z sokiem gruszkowym z cynamonem i resztą cukru. Gruszki pokrój tak, aby powstał wachlarz.
Gotowy krem wyłóż na przestudzone ciasto i poukładaj na nim gruszki. Wierzch tortu posyp połówkami uprażonych orzeszków. Pokrój na porcje. Czas przygotowania: 50 min
Cena porcji: ok. 5 zł. Kalorie: porcja 366 kcal.Źródło: Na żywo