Tort kajmakowy
Składniki
- BISZKOPT: 5 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 200 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- KREM KAJMAKOWY:
- 200 g serka mascarpone
- 100 g masy kajmakowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- DODATKOWO: 1 galaretka wiśniowa, 1/2 puszki ananasa,
- 100 g powideł śliwkowych, 150 g posiekanych orzechów.
Składniki
- BISZKOPT: 5 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 200 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- KREM KAJMAKOWY:
- 200 g serka mascarpone
- 100 g masy kajmakowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- DODATKOWO: 1 galaretka wiśniowa, 1/2 puszki ananasa,
- 100 g powideł śliwkowych, 150 g posiekanych orzechów.

Etapy przygotowania
BISZKOPT: białka ubijamy na sztywną pianę, gdy dobrze są ubite dodajemy do nich cukier - cały czas miksując. Po uzyskaniu szklistej i gładkiej masy dodajemy żółtka, cały czas mieszając. Na koniec do masy jajecznej wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy i przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 21 cm. Uprzednio tortownicę smarujemy tłuszczem a na spód kładziemy papier do pieczenia. Tak przygotowany biszkopt pieczemy ok. 40 min w 180' C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto kroimy na 3 krążki.
KREM ŚMIETANKOWY: ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, łączymy ją z serkiem mascarpone i cukrem. Wstawiamy do lodówki. KREM KAJMAKOWY: masę kajmakową miksujemy z serkiem mascarpone i sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki. DODATKOWO: galaretkę przygotowujemy używając 3/4 ilości wody wskazanej na opakowaniu. Gdy dobrze stężeje kroimy w kostkę. Ananasy kroimy w kostkę a sokiem z puszki zwilżamy krążki biszkoptowe. Orzechy drobno posiekane prażymy na patelni.
Na paterę wykładamy pierwszy krążek smarujemy go powidłami i połową kremu kajmakowego, kładziemy drugi krążek, który smarujemy połową kremu śmietankowego, posypujemy pokrojoną galaretką i ananasem, przykrywamy ostatnim krążkiem, lekko dociskając. Boki tortu smarujemy pozostałym kremem śmietankowym a górę kremem kajmakowym. Na końcu dekorujemy prażonymi orzechami. (Ja dodatkowo udekorowałam torcik czekoladowymi cukierkami z nadzieniem orzechowym). SMACZNEGO!!!!!
Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 130
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 130



Składniki
- BISZKOPT: 5 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 200 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- KREM KAJMAKOWY:
- 200 g serka mascarpone
- 100 g masy kajmakowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- DODATKOWO: 1 galaretka wiśniowa, 1/2 puszki ananasa,
- 100 g powideł śliwkowych, 150 g posiekanych orzechów.
BISZKOPT: białka ubijamy na sztywną pianę, gdy dobrze są ubite dodajemy do nich cukier - cały czas miksując. Po uzyskaniu szklistej i gładkiej masy dodajemy żółtka, cały czas mieszając. Na koniec do masy jajecznej wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy i przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 21 cm. Uprzednio tortownicę smarujemy tłuszczem a na spód kładziemy papier do pieczenia. Tak przygotowany biszkopt pieczemy ok. 40 min w 180' C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto kroimy na 3 krążki.
KREM ŚMIETANKOWY: ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, łączymy ją z serkiem mascarpone i cukrem. Wstawiamy do lodówki. KREM KAJMAKOWY: masę kajmakową miksujemy z serkiem mascarpone i sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki. DODATKOWO: galaretkę przygotowujemy używając 3/4 ilości wody wskazanej na opakowaniu. Gdy dobrze stężeje kroimy w kostkę. Ananasy kroimy w kostkę a sokiem z puszki zwilżamy krążki biszkoptowe. Orzechy drobno posiekane prażymy na patelni.
Na paterę wykładamy pierwszy krążek smarujemy go powidłami i połową kremu kajmakowego, kładziemy drugi krążek, który smarujemy połową kremu śmietankowego, posypujemy pokrojoną galaretką i ananasem, przykrywamy ostatnim krążkiem, lekko dociskając. Boki tortu smarujemy pozostałym kremem śmietankowym a górę kremem kajmakowym. Na końcu dekorujemy prażonymi orzechami. (Ja dodatkowo udekorowałam torcik czekoladowymi cukierkami z nadzieniem orzechowym). SMACZNEGO!!!!!
Pyszotka:)