Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i duży tort na komunię i nie tylko. Robię go w dużej blaszce prostokątnej- największa jaką mam.
Zapewne znasz powiedzenie „wyglądać jak milion dolarów”. Przypomnij je sobie,...
Odsłon: 1212
Ciasto „Dusigrosz ” to deser dla tych, którzy chcą zjeść dość pysznego, ale p...
Odsłon: 998
Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...
Odsłon: 50
Zapewne znasz powiedzenie „wyglądać jak milion dolarów”. Przypomnij je sobie,...
Odsłon: 1212
Ciasto „Dusigrosz ” to deser dla tych, którzy chcą zjeść dość pysznego, ale p...
Odsłon: 998
Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...
Odsłon: 50
Składniki
Biszkopt: Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka. Przy końcu ubijania dajemy olej i wyłączamy mikser. Dodajemy stopniowo w trzech partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy 35 minut przy 170 stopniach. Pieczemy 2 biszkopty , każdy z 6 jajek. Oba przecinamy na 2 części.
Krem kinder bueno: Wykonanie: Podgrzewam śmietankę, ale nie zagotowuje. Do miski wrzucam czekoladę, nutele, masło orzechowe. Zalewam ciepłą śmietankę. Odstawiam na dzień do lodówki. Na następny dzień miksuje śmietankę z czekoladą i mascarpone.
Krem truskawkowy: Truskawki wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę cukru, Całość podgrzewamy, dodajemy sok cytryny. Jak truskawki się rozpadają -blenederujemy je. Robi się puree. Żelatynę odstawioną na 10 minut z wodą dodajemy do wyłączonego puree. Gdy truskawki mają temperaturę pokojową ubijamy śmietankę z mascarpone Nie ubijamy do końca- na tym etapie dodajemy truskawki. Na koniec szybko miksujemy. Szpatułką poprawiamy. Krem musi się trochę schłodzić za nim damy go do tortu.
Krem kokosowy: Śmietankę ubijam chwilę, dodaje serek mascarpone. Gdy śmietanka jest prawie ubita dodaje cukier puder z smietanfixami. Ubijam wszystko ok. 30 sekund.
Złożenie: Biszkopt-krem kinder bueno-biszkopt-krem truskawkowy-biszkopt-krem kokosowy-biszkopt. Dekoruje tynkiem maślany. Smacznego.