Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort marchewkowy z kremem z malibu i prażonym kokosem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 910
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9118
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 910
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9118
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Średnica: 24 cm. Czas: 1,5 godz. plus chłodzenie 3-4 godz. Stopień trudności: dla początkujących.
Wilgotny i aromatyczny tort marchewkowy jest najsmaczniejszy po kilku godzinach od przełożenia go masą. A krem na bazie serka mascarpone w połączeniu z likierem kokosowym i prażonymi wiórkami kokosowymi oraz naturalną wanilią nadaje mu prawdziwie odświętny charakter. Wiórki kokosowe z powodzeniem można zastąpić mielonymi migdałami (dodawanymi do masy) i uprażonymi płatkami migdałów (do posypania wierzchu i boków). Jeśli ciasto mają jeść dzieci, można pominąć likier kokosowy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C.
Wysoką tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać do suchej miski, dodać sodę, proszek do pieczenia, wiórki i przyprawę do piernika.
Do masy najpierw wmieszać ostudzone masło, następnie powoli wsypać suche , mieszając je dokładnie (nie miksować!). Na końcu dodać marchew.
Masę przelać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut.
Ciasto ostudzić, następnie przekroić w poprzek na dwa placki. Rada: Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie drewniany patyczek po wyjęciu jest suchy.
Krem: 1. Ser zmiksować ze śmietaną, likierem i ekstraktem z wanilii. Miksować tylko do połączenia się składników. Jeśli ser był bardzo twardy, należy dodać więcej śmietany – tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
Wykonanie: 1. Na paterze ułożyć pierwszy placek, który będzie dolną warstwą tortu.
Polać go kilkoma łyżkami naparu herbacianego, posmarować kremem.
Ułożyć kolejny placek, polać naparem, posmarować kremem.
Na wierzchu ułożyć ostatni placek, posmarować wierzch i boki pozostałym kremem i oprószyć je dokładnie uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny.Źródło: Pani