Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort piętrowy przekładany pianką owocową"
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 5653
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 396
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 92
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 5653
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 396
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 92
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, powoli dosypując cukier i 1 cukier waniliowy. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.
Przygotuj dwie tortownice o różnej wielkości. Wyłóż je papierem do pieczenia. Do większej wlej 2/3 ciasta biszkoptowego, resztę przełóż do mniejszej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz 40–50 minut. Wyjmij, wystudź. Każdy biszkopt rozetnij na 2 blaty.
Owoce przebierz, opłucz, osusz. 1/2 zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Śmietanę wymieszaj z mascarpone, cukrem pudrem i resztą cukru waniliowego. Podziel na pół. Do jednej części masy dodaj mus owocowy i 3 op. zagęstnika. Do drugiej części wsyp 2 op. zagęstnika. Obie części ubij mikserem na gęsty krem.
Biszkopty przełóż kremem owocowym, ustaw jeden na drugim. Całość posmaruj białym kremem. Wstaw do lodówki na noc. Przed podaniem tort obłóż odłożonymi wcześniej owocami. Możesz też go udekorować płatkami róż w cukrze.Źródło: Naj