Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort piętrowy przekładany pianką owocową"
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1087
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 173
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 760
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 808
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1087
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 173
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 760
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 808
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, powoli dosypując cukier i 1 cukier waniliowy. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.
Przygotuj dwie tortownice o różnej wielkości. Wyłóż je papierem do pieczenia. Do większej wlej 2/3 ciasta biszkoptowego, resztę przełóż do mniejszej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz 40–50 minut. Wyjmij, wystudź. Każdy biszkopt rozetnij na 2 blaty.
Owoce przebierz, opłucz, osusz. 1/2 zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Śmietanę wymieszaj z mascarpone, cukrem pudrem i resztą cukru waniliowego. Podziel na pół. Do jednej części masy dodaj mus owocowy i 3 op. zagęstnika. Do drugiej części wsyp 2 op. zagęstnika. Obie części ubij mikserem na gęsty krem.
Biszkopty przełóż kremem owocowym, ustaw jeden na drugim. Całość posmaruj białym kremem. Wstaw do lodówki na noc. Przed podaniem tort obłóż odłożonymi wcześniej owocami. Możesz też go udekorować płatkami róż w cukrze.Źródło: Naj