Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort piętrowy przekładany pianką owocową"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 218
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2826
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 218
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2826
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, powoli dosypując cukier i 1 cukier waniliowy. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.
Przygotuj dwie tortownice o różnej wielkości. Wyłóż je papierem do pieczenia. Do większej wlej 2/3 ciasta biszkoptowego, resztę przełóż do mniejszej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz 40–50 minut. Wyjmij, wystudź. Każdy biszkopt rozetnij na 2 blaty.
Owoce przebierz, opłucz, osusz. 1/2 zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Śmietanę wymieszaj z mascarpone, cukrem pudrem i resztą cukru waniliowego. Podziel na pół. Do jednej części masy dodaj mus owocowy i 3 op. zagęstnika. Do drugiej części wsyp 2 op. zagęstnika. Obie części ubij mikserem na gęsty krem.
Biszkopty przełóż kremem owocowym, ustaw jeden na drugim. Całość posmaruj białym kremem. Wstaw do lodówki na noc. Przed podaniem tort obłóż odłożonymi wcześniej owocami. Możesz też go udekorować płatkami róż w cukrze.Źródło: Naj