Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki tort będzie świetną niespodzianką dla bliskiej osoby. Łatwy w wykonaniu, efektowny i przede wszystkim pyszny, lekki i nie przesłodzony.
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 77
Tradycyjny domowy obiad świąteczny z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem...
Odsłon: 502
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 230
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 77
Tradycyjny domowy obiad świąteczny z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem...
Odsłon: 502
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 230
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać wodę, cały czas ucierając. Do masy z żółtek delikatnie przełożyć pianę z białek, wymieszać. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać stopniowo mąki, wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. Do wyłożonej papierem do pieczenia ( lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą) tortownicy w kształcie serca lub 24 - 26 cm przelać ciasto. Z wysokości około 15 cm dwa razy upuścić ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Tortownicę od razu wyjąć i rzucić 1 raz z wysokości 15 cm, zostawić w formie do ostygnięcia.
MASA BUDYNIOWA – 3 szklanki soku zagotować z cukrem, a w jednej rozrobić 2 budynie i wlać do gotującego się soku. Biszkopt przeciąć na 2 części. Połowę gorącej masy wylać na biszkopt, rozprowadzić równomiernie, przykryć drugą warstwą biszkoptu i rozprowadzić resztę masy budyniowej. Odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować masę śmietanową.
MASA ŚMIETANOWA- Żelatynę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 5 minut. Następnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować), ostudzić. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać śnieżkę, cukier puder i ostudzoną żelatynę, wymieszać. Wyłożyć śmietanę na masę budyniową (pozostawiając trochę do dekoracji ), rozprowadzić po wierzchu i bokach tortu, dowolnie ozdobić resztą śmietany, przygotowanymi owocami i czekoladową posypką. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.