Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny tort biszkoptowy z bita śmietaną oraz frużeliną z czerwonej porzeczki.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 990
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2000
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 466
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 990
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2000
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 466
Składniki
Przygotowanie biszkoptu Białka oddzielam od żółtek. Ubijam na sztywna pianę. Dodaję po łyżeczce cukier i ubijam około 15 minut aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Potem stopniowo dodaję po jednym żółtku i miksuję krótko. Na koniec dodaje przesianą mąkę (pszenną i ziemniaczaną) i mieszam szpatułką. Wykładam do tortownicy 24 cm i piekę w temp. 160 stopni bez termoobiegu do suchego patyczka.
Ubijanie bitej śmietany. Schłodzona śmietankę ubijam do sztywności i wkładam na kilka minut do lodówki. Do jednej części dodaje później borówki. Zostawiam trochę śmietany do dekoracji.
Frużelina porzeczkowa. Przygotowuje ja wcześniej lub chłodzę w zimnej wodzie. Do rondelka wrzucam czerwone porzeczki i zasypuje cukrem. Podgrzewam. Czekam aż cukier się rozpuści a porzeczki wypuszcza sok. W osobnych miseczkach zalewam 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżką wody. A żelatynę też zalewam woda do napęcznienia. Kiedy porzeczki puszcza sok dolewam trochę soku do mąki ziemniaczanej i mieszam. Przelewam to do rondelka i mieszam. Następnie dodaję żelatynę i czekam aż się rozpuści. Zdejmuje z grzania. Studzę frużelinę.
Dekorowanie tortu Biszkopt przecinam na trzy kawałki. Każdą warstwę nasączam sokiem z cytryny [zmieszany z wodą, ewentualnie trochę wódki]. Układam warstwy według uznania. U mnie frużelina + bita smietana, bita śmietana z borówkami. N górę tortu nakładam trochę bitej śmietany i ewentualnie polewam rozpuszczoną w kapieli wodnej biała czekoladą ze smietanką (wtedy polewa jest bardziej płynna i można uzyskać efekt lejącej się czekolady). Dekoruję według uznania.