Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort różano-malinowy Karoliny Kornackiej z Opola"
Przepis na proste, ale pyszne i bardzo aromatyczne połączenie makaronu taglia...
Odsłon: 3659
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 751
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 485
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 218
Przepis na proste, ale pyszne i bardzo aromatyczne połączenie makaronu taglia...
Odsłon: 3659
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 751
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 485
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 218
Składniki
Białka długo ubijam, dodając po łyżce cukru. Gdy piana jest bardzo sztywna, dodaję partiami mąkę ziemniaczaną i ocet.
Na papierze do pieczenia rysuję koło o średnicy 25 cm. Wykładam na nie pianę i formuję bezę tak, aby w środku było zagłębienie, a brzegi były podniesione. Wstawiam do nagrzanego do 175°C piekarnika i od razu zmniejszam temperaturę do 100°C. Piekę ok. 90 minut, studzę. Śmietanę ubijam, pod koniec dodaję mascarpone i wodę różaną. Zimną bezę smaruję konfiturą i kremem. Dekoruję owocami i wiórkami czekoladowymi.
Czas przygotowania 120 minut, cena porcji około 1,80 złŹródło: Rewia