Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort truskawkowy"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1300
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5827
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8837
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18457
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1300
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5827
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8837
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18457
Składniki
Przygotuj krem. Do rondelka przelej śmietankę, dodaj cukier, przesiane kakao i starannie wszystko wymieszaj. Gdy już zostanie dobrze wymieszane, zagotuj na wolnym ogniu i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie śmietankę schładzaj całą noc w lodówce.
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem wanilinowym na gładki krem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj.
Obie masy połącz delikatnie, a pod koniec dosypuj porcjami przesianą mąkę oraz kakao. Tortownicę o średnicy 26 cm wypełnij ciastem. Piecz ok. 45 minut w 170° C. Po wyjęciu poczekaj aż ostygnie. Następnie wyjmij i przekrój poziomo na pół na dwa blaty.
Schłodzoną śmietankę z kakao ubij na sztywno. Truskawki oczyść, umyj, połowę z nich przekrój na pół. 5. Na pierwszy blat wyłóż większą część bitej śmietany, ułóż całe truskawki i przykryj drugim blatem.
Wierzch i boki posmaruj resztą bitej śmietany i posyp migdałami. Udekoruj połówkami truskawek.
(bez czasu oczekiwania): 80 minut. Porcja: 415 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie