Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort włoski z mango"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 25
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 266
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1191
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 116
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 25
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 266
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1191
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 116
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC. Dno dwóch tortownic o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. W misce miksujemy masło z cukrem, dodając po jednym jajku.
Na koniec dosypujemy po łyżce mąki. Ciasto przekładamy do przygotowanych tortownic. Pieczemy 20 minut w 180oC, zostawiamy do ostygnięcia.
W dużej schłodzonej misce ubijamy wcześniej oziębioną śmietanę. W połowie ubijania wsypujemy 3 łyżki cukru. Kiedy śmietana będzie całkiem sztywna, dodajemy mascarpone i ubijamy do połączenia się składników. Na koniec wbijamy dwa żółtka i miksujemy masę na wolnych obrotach.
Wyciskamy sok z pomarańczy. Nasączamy nim jeden blat ciasta, który smarujemy 1/3 kremu. Na kremie układamy połowę plasterków wykrojonych z obranych ze skórki mango, przykrywamy drugim blatem ciasta, smarujemy kremem.
Nakrywamy trzecim blatem biszkoptu. Boki smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy płatkami migdałowymi. Wierzch ozdabiamy resztą mango.
<strong>Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji około 2 zł.</strong>Źródło: Rewia