Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Truskawkowiec na kefirze"
Pasztet z pieczonego kalafiora z ciecierzycą
Odsłon: 55
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 92
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 119
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 96
Pasztet z pieczonego kalafiora z ciecierzycą
Odsłon: 55
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 92
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 119
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 96
Składniki
55 min • Porcja 215 kcal • Koszt porcji 4,5 zł • Przepis na 8 porcji.
Truskawki myję, zdejmuję z nich szypułki, a następnie kroję owoce na mniejsze kawałki. Jajka wbijam do miski, dodaję do nich cukier i ucieram jajka do białości.
Kiedy masa jajeczna jest już puszysta, wlewam do niej stopniowo kefir i olej, dokładnie wszystko mieszam. Na końcu dosypuję przesianą mąkę tortową oraz proszek do pieczenia i ponownie dokładnie całość mieszam.
Formę o wymiarach 24 x 28 centymetrów wykładam papierem do pieczenia. Potem wylewam na blaszkę ciasto, wyrównuję jego powierzchnię i posypuję je z wierzchu bułką tartą. Następnie wykładam na ciasto pokrojone truskawki.
Blachę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piekę je ok. 45 minut (w razie potrzeby sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone).
Ciasto wyjmuję z piekarnika i odstawiam, by ostygło. A już przestudzone posypuję warstwą cukru pudru (nie rozpuści się). Wtedy jest najlepsze!Źródło: Kobieta i życie