Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Truskawkowiec na kefirze"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9565
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 195
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9565
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 195
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20830
Składniki
55 min • Porcja 215 kcal • Koszt porcji 4,5 zł • Przepis na 8 porcji.
Truskawki myję, zdejmuję z nich szypułki, a następnie kroję owoce na mniejsze kawałki. Jajka wbijam do miski, dodaję do nich cukier i ucieram jajka do białości.
Kiedy masa jajeczna jest już puszysta, wlewam do niej stopniowo kefir i olej, dokładnie wszystko mieszam. Na końcu dosypuję przesianą mąkę tortową oraz proszek do pieczenia i ponownie dokładnie całość mieszam.
Formę o wymiarach 24 x 28 centymetrów wykładam papierem do pieczenia. Potem wylewam na blaszkę ciasto, wyrównuję jego powierzchnię i posypuję je z wierzchu bułką tartą. Następnie wykładam na ciasto pokrojone truskawki.
Blachę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piekę je ok. 45 minut (w razie potrzeby sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone).
Ciasto wyjmuję z piekarnika i odstawiam, by ostygło. A już przestudzone posypuję warstwą cukru pudru (nie rozpuści się). Wtedy jest najlepsze!Źródło: Kobieta i życie