Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegański makowiec, który smakiem nie odbiega od tego tradycyjnego :)
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18667
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9512
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2076
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4079
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 685
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 346
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18667
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9512
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2076
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4079
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 685
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 346
Składniki
Robimy rozczyn. Drożdże mieszamy z łyżką mąki i cukru oraz LEKKO podgrzanym mlekiem (zbyt gorące zabije drożdże) Odstawiamy na 10-15min.
W osobnej misce mieszamy mąkę z cukrem.
Po upływie 15 min dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto drożdżowe.
Kiedy ciasto zacznie się sklejać dolewamy stopniowo olej.
Gdy ciasto się wyrobi wykładamy je na blat i zagniatamy jeszcze chwilę ręcznie.
Odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem.
Po upływie 2 godzin LEKKO podsypujemy blat mąką i wałkujemy ciasto na kształt prostokąta.
Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową pamiętając o zostawieniu wolnej przestrzeni po bokach. Zawijamy w roladę pamiętając o zawinięciu boków.
Gotową roladę przekładamy i zawijamy w papier do pieczenia zostawiając 2-3cm przestrzeni do wyrośnięcia. (dzięki papierowi ciasto nie rozejdzie się na boki w trakcie pieczenia)
Tak zawinięte odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20min, a w tym czasie nastawiamy piekarnik - 180*, góra dół.
Ciasto wkładamy do piekarnika na 30 min. Po ok. 15 minutach rozwijamy papier aby ciasto upiekło się równomiernie. Ma być upieczone na jasnobrązowy kolor.
Po ostygnięciu polewamy gęstym lukrem z cukru pudru i wody, posypujemy kandyzowanymi owocami. Smacznego!