Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegański makowiec, który smakiem nie odbiega od tego tradycyjnego :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14036
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15907
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6422
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14036
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15907
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6422
Składniki
Robimy rozczyn. Drożdże mieszamy z łyżką mąki i cukru oraz LEKKO podgrzanym mlekiem (zbyt gorące zabije drożdże) Odstawiamy na 10-15min.
W osobnej misce mieszamy mąkę z cukrem.
Po upływie 15 min dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto drożdżowe.
Kiedy ciasto zacznie się sklejać dolewamy stopniowo olej.
Gdy ciasto się wyrobi wykładamy je na blat i zagniatamy jeszcze chwilę ręcznie.
Odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem.
Po upływie 2 godzin LEKKO podsypujemy blat mąką i wałkujemy ciasto na kształt prostokąta.
Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową pamiętając o zostawieniu wolnej przestrzeni po bokach. Zawijamy w roladę pamiętając o zawinięciu boków.
Gotową roladę przekładamy i zawijamy w papier do pieczenia zostawiając 2-3cm przestrzeni do wyrośnięcia. (dzięki papierowi ciasto nie rozejdzie się na boki w trakcie pieczenia)
Tak zawinięte odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20min, a w tym czasie nastawiamy piekarnik - 180*, góra dół.
Ciasto wkładamy do piekarnika na 30 min. Po ok. 15 minutach rozwijamy papier aby ciasto upiekło się równomiernie. Ma być upieczone na jasnobrązowy kolor.
Po ostygnięciu polewamy gęstym lukrem z cukru pudru i wody, posypujemy kandyzowanymi owocami. Smacznego!