Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegański makowiec, który smakiem nie odbiega od tego tradycyjnego :)
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3478
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2847
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 162
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 122
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3478
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2847
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 162
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 122
Składniki
Robimy rozczyn. Drożdże mieszamy z łyżką mąki i cukru oraz LEKKO podgrzanym mlekiem (zbyt gorące zabije drożdże) Odstawiamy na 10-15min.
W osobnej misce mieszamy mąkę z cukrem.
Po upływie 15 min dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto drożdżowe.
Kiedy ciasto zacznie się sklejać dolewamy stopniowo olej.
Gdy ciasto się wyrobi wykładamy je na blat i zagniatamy jeszcze chwilę ręcznie.
Odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem.
Po upływie 2 godzin LEKKO podsypujemy blat mąką i wałkujemy ciasto na kształt prostokąta.
Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową pamiętając o zostawieniu wolnej przestrzeni po bokach. Zawijamy w roladę pamiętając o zawinięciu boków.
Gotową roladę przekładamy i zawijamy w papier do pieczenia zostawiając 2-3cm przestrzeni do wyrośnięcia. (dzięki papierowi ciasto nie rozejdzie się na boki w trakcie pieczenia)
Tak zawinięte odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20min, a w tym czasie nastawiamy piekarnik - 180*, góra dół.
Ciasto wkładamy do piekarnika na 30 min. Po ok. 15 minutach rozwijamy papier aby ciasto upiekło się równomiernie. Ma być upieczone na jasnobrązowy kolor.
Po ostygnięciu polewamy gęstym lukrem z cukru pudru i wody, posypujemy kandyzowanymi owocami. Smacznego!