Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wieniec drożdżowy z bakaliami"
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1977
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1977
Składniki
Podgrzać 250 ml mleka. Mąkę przesiać do miseczki, zrobić wgłębienie. Wsypać szczyptę soli i 7,5 dag cukru.
Wkruszyć drożdże. Wlać ciepłe mleko. Wymieszać zaczyn, dosypując odrobinę mąki z brzegów wgłębienia.
Miseczkę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Masło stopić, przestudzić. Gdy zaczyn podwoi swą objętość, dodać stopione masło i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Marcepan pokroić w kosteczkę. Orzechy posiekać, wymieszać z rodzynkami (odłożyć 1 łyżkę mieszanki do dekoracji). Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Stolnicę oprószyć odrobiną mąki, rozwałkować na niej ciasto na placek 40x60 cm.
Pociąć go na 3 paski. Jeden pasek posypać marcepanem, pozostałe orzechami i rodzynkami. Paski zrolować, a następnie spleść, formując warkocz.
Formę z kominkiem o śr. 26 cm natłuścić i oprószyć mąką. Ułożyć w niej warkocz. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Potem posmarować resztą mleka wymieszanego z żółtkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut.
Upieczony wieniec studzić w foremce 15 minut, następnie ostrożnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Pozostałą łyżeczkę cukru stopić na patelni. Do karmelu wrzucić odłożone orzechy i rodzynki, wymieszać.
Rozłożyć na kawałku pergaminu i poczekać, aż karmel zastygnie. Usunąć papier. Masę połamać na kawałeczki i udekorować nimi ciasto. Posypać je także grubymi kryształkami cukru.
Czas przygotowania: około 75 minutŹródło: Życie na gorąco