Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wiśnie pod kruszonką"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 737
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 737
Składniki
Masło zmiksuj ze szczyptą soli, cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką z cytryny. Wbij jajko i ucieraj dalej, aż dobrze połączy się z masą maślaną.
Wymieszaj mąkę pszenną z krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Zagnieć rękoma kruszonkę.
Przygotowaną kruszonkę wstaw do lodówki na minimum godzinę. Formę do tarty cienko posmaruj masłem. Na spodzie równomiernie rozsyp 2/3 kruszonki.
Ciasto lekko dociśnij dłonią do dna formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 15 minut, aż ciasto się lekko zezłoci.
Wiśnie umyj, osusz, wydryluj. Konfiturę wiśniową mocno podgrzej na małym płomieniu. Stale ją mieszaj, aby się nie przypaliła. Gorącą konfiturę wymieszaj z owocami.
Dodatkowo do nadzienia możesz dolać kilka łyżeczek rumu albo wiśniówki. Nadzienie równomiernie rozłóż na podpieczonym spodzie.
Masę wiśniową posyp pozostałą kruszonką. Deser ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz jeszcze 15–20 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Od razu po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu. Gotowy deser udekoruj miętą.Źródło: Naj