Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zebra serowo-makowa"
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 182
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 474
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 42
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 182
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 474
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 42
Składniki
Jajka umyj i rozbij, oddzielając białka od żółtek. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli.
Następnie do suchych składników dodaj żółtka, kilka łyżek mleka i starannie wymieszaj na jednolitą masę. Najlepiej zrobić to mikserem. W razie potrzeby dodaj pozostałe mleko i wymieszaj. Przygotuj masę serową. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Miękką margarynę utrzyj na puszystą masę i dodawaj po jednym żółtku, stopniowo cukier oraz proszek budyniowy.
Nie przerywając ucierania, dodawaj zmielony twaróg. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
Tortownicę o średnicy około 26 cm wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Na środek wylej 2-3 łyżki masy serowej, a następnie 2-3 łyżki masy makowej.
Postępuj tak aż do wyczerpania składników. Ciasto piecz 70-80 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Potem studź w uchylonym piekarniku.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut
Porcja: 400 kilokalorii
Wierzch ciasta możesz polać polewą czekoladową albo posypać cukrem pudrem.Źródło: Świat i Ludzie