Do góry

Dania główne Przepis na:

Amerykańskie placki

Amerykańskie placki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Amerykańskie placki"

Składniki

  • 2 dag świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru kryształu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 łyżek masła
  • 20 dag miękkich owoców sezonowych (np. malin lub jagód)
  • bita śmietana
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże pokrusz do kubka, zalej połową ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Dodaj po łyżce cukru i mąki. Dokładnie rozetrzyj i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.

  2. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli. Jajko oraz żółtko utrzyj za pomocą miksera z resztą cukru na puszystą masę. Zmniejsz obroty, dodaj wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego oraz 2 łyżki stopionego i przestudzonego masła. Zmiksuj razem z przesianą mąką.

  3. Ciasto na placuszki odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 60 minut). Po tym czasie rozgrzej patelnię. Smaruj ją pozostałym masłem i partiami smaż rumiane placuszki (po ok. 1 min z każdej strony). Placuszki dekoruj przygotowanymi owocami i bitą śmietaną. Podawaj na śniadanie lub podwieczorek.

  4. czas ok. 35 min; sztuka – 250 kcal, cena 2,90 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń