Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Amerykańskie placki"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1282
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 49
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1282
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 49
Składniki
Drożdże pokrusz do kubka, zalej połową ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Dodaj po łyżce cukru i mąki. Dokładnie rozetrzyj i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli. Jajko oraz żółtko utrzyj za pomocą miksera z resztą cukru na puszystą masę. Zmniejsz obroty, dodaj wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego oraz 2 łyżki stopionego i przestudzonego masła. Zmiksuj razem z przesianą mąką.
Ciasto na placuszki odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 60 minut). Po tym czasie rozgrzej patelnię. Smaruj ją pozostałym masłem i partiami smaż rumiane placuszki (po ok. 1 min z każdej strony). Placuszki dekoruj przygotowanymi owocami i bitą śmietaną. Podawaj na śniadanie lub podwieczorek.
czas ok. 35 min; sztuka – 250 kcal, cena 2,90 złŹródło: Świat kobiety