Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Aronia w rumie"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 489
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 108
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 186
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 151
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 489
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 108
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 186
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 151
Składniki
Aronię myję, osączam na sicie i osu szam papierowym ręcznikiem. Tak przygotowaną przemrażam w zamrażalniku (nie będzie cierpka). Potem wysypuję aronię na żaroodporne naczynie i pozostawiam do rozmrożenia.
Gdy owoce się rozmrożą, posypuję je cynamonem, cukrem wanilinowym, potłuczonymi goździkami i zasypuję cukrem. Na wierzchu układam pokrojone plasterki cytryny. Nie mieszam. Aronię wstawiam do piekarnika na ok. 40 min (180°C).
W tym czasie owoce puszczą sok, staną się miękkie, a cukier się rozpuści. Wyjmuję aronię z piekarnika, wlewam do niej rum i całość dokładnie mieszam.
Ciepłą aronię (wraz z sokiem) przekładam do przygotowanych wcześniej słoiczków. Szybko je zakręcam. Nie pasteryzuję.
65 min • Porcja 170 kcal • Koszt słoiczka 1,50 zł • Na 4 słoiczki.
Aronię warto też dodawać do przetworów np. z jabłek, porzeczek, pomarańczy. Smak podkreślą laska wanilii, mielony kardamon, imbir.Źródło: Kobieta i życie