Do góry

Dania główne Przepis na:

Babeczki z indykiem i ryżem na ostro

Babeczki z indykiem i ryżem na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Babeczki z indykiem i ryżem na ostro"

Składniki

  • 2 szklanki surowego ryżu
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 200 g mielonego mięsa z indyka
  • 3-4 plasterki wędzonego boczku
  • sól, pieprz, chili w proszku, ew. ulubione zioła
  • olej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki startego sera żółtego
  • 200 ml śmietany 22 proc
  • masło do natłuszczenia foremek (możesz też wyłożyć je papilotkami)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Babeczki z indykiem i ryżem na ostro

Przygotowanie

  1. 3-4 PORCJE (12 szt.) 30 min, PIECZENIE 25 min, porcja: 420 kcal, CENA: 5-6 zł

  2. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. C. Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij na oleju.

  3. Na patelnię dołóż mięso z indyka, dopraw solą, pieprzem i szczyptą chili. Przesmaż. Przełóż do dużej miski. Dodaj ryż, wymieszaj i ponownie dopraw.

  4. Roztrzep dokładnie jajka ze śmietaną, dodaj żółty ser, przypraw, połącz z resztą składników.

  5. Formę na muffinki natłuść (lub wyłóż papilotkami), nałóż masę. Pokrój drobniutko boczek i posyp nim babeczki.

  6. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 25 min. Babeczki po wyjęciu tylko trochę ostudź i od razu podawaj, gdy będą jeszcze mocno ciepłe.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń