Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bigos z łopatką i kiełbasą"
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 52
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2373
Jarskie kotleciki pełne smaku.
Odsłon: 216
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 52
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2373
Jarskie kotleciki pełne smaku.
Odsłon: 216
Składniki
Kapustę kiszoną pokrój, włóż do rondla. Zalej zimną wodą (do poziomu kapusty). Zagotuj. Odcedź, zalej świeżą zimną wodą. Gotuj na małym ogniu, mieszając.
Łopatkę umyj, osusz, pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój na plasterki, podsmaż na oleju. Razem z łopatką dodaj do kapusty. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz kostki grzybowe.
Gotuj ok. półtorej godziny. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat, wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 15 minut.
Bigos jest najlepszy na 2-3 dzień. Można dodać do niego kilka suszonych, ugotowanych grzybów.
Przepis przysłała Joanna Machynia z Gorlic</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie