Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bigos z łopatką i kiełbasą"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 316
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 68
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 509
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 316
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 68
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 509
Składniki
Kapustę kiszoną pokrój, włóż do rondla. Zalej zimną wodą (do poziomu kapusty). Zagotuj. Odcedź, zalej świeżą zimną wodą. Gotuj na małym ogniu, mieszając.
Łopatkę umyj, osusz, pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój na plasterki, podsmaż na oleju. Razem z łopatką dodaj do kapusty. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz kostki grzybowe.
Gotuj ok. półtorej godziny. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat, wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 15 minut.
Bigos jest najlepszy na 2-3 dzień. Można dodać do niego kilka suszonych, ugotowanych grzybów.
Przepis przysłała Joanna Machynia z Gorlic</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie