Do góry

Dania główne Przepis na:

Cannelloni z mięsem

Cannelloni z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 10

Sprawdzony przepis na "Cannelloni z mięsem"

Składniki

  • opakowanie makaronu cannelloni
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • 1
  • 5 l rosołu lub wywaru z warzyw
  • 150 g pieczarek
  • 4 łyżki tartego sera żółtego
  • szklanka śmietany
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 2 łyżki oleju
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cannelloni z mięsem

Przygotowanie

  1. Jedną cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i seler ścieramy na tarce. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy mielone mięso, koncentrat pomidorowy, ćwierć szklanki wody, marchewkę, seler, sól i pieprz. Smażymy 20 minut.

  2. Rurki makaronu wkładamy ostrożnie do osolonego wrzątku i parzymy nie dłużej niż 3 minuty. Wyjmujemy, schładzamy. Napełniamy mięsnym farszem, przekładamy do dużego, płaskiego naczynia, podlewamy wywarem, posypujemy serem. Na 30 minut wstawiamy do piekarnika o temperaturze 175oC.

  3. Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy. Drugą cebulę siekamy. Pieczarki i cebulę wrzucamy na rozgrzaną łyżkę oleju, doprawiamy pieprzem i solą, podlewamy łyżką wody.

  4. Dusimy kilka minut pod przykryciem. Na koniec wlewamy śmietanę, mieszamy i chwilę gotujemy.

  5. Sos wykładamy na talerze, na sosie układamy cannelloni zapieczone z serem, natychmiast podajemy udekorowane na przykład natką pietruszki.

  6. Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 3,50 zł

  7. Wartość odżywcza jednej porcji: 548 kcal, Białko: 17 g, Tłuszcz: 28 g, Węglowodany: 73,7 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń