Dania główne Przepis na:
Ciasto marchewkowe

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 231
Dodano: 06.07.2010
Odsłon: 26779
Składniki
- jajka, 3 sztuki
- Mąka pszenna, 1,5 szklanki
- cukier, 1 szklanka
- olej, 0,5 szklanki
- starta marchew, 1,5 szklanki
- soda oczyszczona, 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- cynamon, 1 łyżeczka
- gałka muszkatałowa, 1 łyżeczka
- *posiekane orzechy, garść
- *rodzynki, garść
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Schłodzone jajka miksujemy razem z cukrem na białą, puszystą masę (jak na biszkopta). U mnie trwa to do 7 minut.
-
Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Mieszamy.
-
Na koniec dodajemy startą marchew, olej i nasze dodatki :) Znów mieszamy.
-
Ciasto przelewamy do tortownicy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
-
Pieczemy jakąś godzinkę w temperaturze 170-180 stopni.
-
Można podawać z cukrem pudrem, lukrem, polewą czekoladową, serkiem waniliowym, serkiem topionym – śmietankowym (wersja oryginalna z Finlandii) lub z twarożkiem.
Komentarze do przepisu (16)

bianca10 20 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
ciasto bardzo dobre,dałam tylko sodę ,zrezygnowałam z proszku do pieczenia5 Kto głosował? | Odpowiedz

joaninia 19 października 2012Zgłoś do usunięcia
ciasto przepyszne:-))))5 Kto głosował? | Odpowiedz

ronka 18 września 2011Zgłoś do usunięcia
Boże, jakie to ciasto jest pyszne :D Jestem uzależniona od tego przepisu i ciasta. Dziękuję za umieszczenie. Zawsze się ono udaje :D CUDOOOOOOOO :D6 Kto głosował? | Odpowiedz

karolciaa 01 lipca 2011Zgłoś do usunięcia
Ciasto jest rewelacyjne! Polecam z polewą czekoladową... mniam :) Pozdrawiam4 Kto głosował? | Odpowiedz

agnieszka198205 18 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Ciasto rewelacyjne, po prostu nic dodać nic ująć, wyśmienite ... Polecam !!!!!!!!!!!!!!!6 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 14 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Ciasto fantastyczne zniknęło migiem.Cukier zmniejszyłam do 2/3 szklanki,dodałam 1 starte jabłuszko,nie dodałam rodzynek bo nie miałam,dobra suszona żurawina5 Kto głosował? | Odpowiedz

Inezz 21 października 2010Zgłoś do usunięcia
Ciasto pyszne! :)5 Kto głosował? | Odpowiedz

megi19791 31 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Upiekłam, wspaniałe lekkie zdrowe, można dodać mniej cukru i oleju, polecam ;))5 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 19 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Ciacho pyszne, wilgotne i aromatyczne, niestety jak dlamnie nieco za słodkie. Następnym razem dodam trochę mniej cukru i będzie w sam raz. Pozdrawiam :)5 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 12 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
potwierdzam, ciasto warte polecenia, pyszne, ja dodałam jeszcze 1 starte jabłko. Najlepsze było na drugi dzień jak troszkę zmiękło i "przegryzło się" :-)5 Kto głosował? | Odpowiedz