Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyką kuchni chińskiej jest kurczak, wieprzowina bądź owoce morza w sosie słodko-kwaśnym. U mnie wersja wegańska tego przepisu w którym mięso zastąpiła bogata w białko ciecierzyca.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7350
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7350
Składniki
* Paprykę pokroić w gruba kostkę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Jeśli używamy świeżego ananasa, obkroić go ze skóry, pokroić na kawałki -pamiętać o wycięciu głąba ze środka. Odłożyć potrzebną ilość ananasa i pokroić go na kostkę wielkości kostek papryki. Jeśli używamy ananasa z puszki, odsączyć go z zalewy, pokroić. * Cieciorkę odsączyć z zalewy na sitku. * Imbir i czosnek zetrzeć na małej tarce. Sok z cytryny wymieszać z cukrem i 3 łyżkami wody, odstawić *Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozprowadzić olej. Wrzucić cieciorkę, starty imbir i biały pieprz. Przesmażyć około 1 min. *Dodać paprykę i marchewkę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać ananasa, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. *Zwiększyć ogień i wlać sok z cytryny z wodą i cukrem, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez około 2 minuty. Dodać ketchup, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę Propozycja podania: biały ryż basmatti komosa ryżowa szczypiorek