Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cielęcina z jajkami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9553
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9553
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Składniki
Cielęcinę opłucz, osusz. Przekrój tak, by powstał duży płat. Oprósz go z dwóch stron solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Odłóż na pół godziny do lodówki.
Jajka przepiórcze wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo (ok. 3 minuty). Odlej, ostudź i obierz. Rozłóż na płacie mięsa. Posyp połową osączonych z zalewy kaparów. Zwiń mięso, formując roladę.
Roladę umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz w temp. 190 st. ok. 80 minut. Podczas pieczenia, co pewien czas polewaj mięso wodą, a potem powstającym sosem.
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Sos z pieczenia zlej do rondelka. Dodaj śmietanę wymieszaną z mąką oraz koncentrat pomidorowy, podgrzej. Na koniec wsyp resztę kaparów, dopraw pieprzem. Mięso podawaj z makaronem i sosem.
czas ok. 110 min; porcja – 360 kcal, cena 3,60 złŹródło: Świat kobiety