Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
perełka kuchni francuskiej
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 135
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 36
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 135
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 36
Składniki
Podzielić kurczaka na kawałki. Przygotować marynatę z wina, oliwy, bouqet garni, czosnku w proszku i świeżo zmielonego pieprzu. Kawałki kurczaka marynować przez 12h.
Obrać cebulki i wyciśnąć ząbki czosnku. Boczek włożyć do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 min, później odsączyć. Podgrzać łyżkę stołową oliwy i połowę masła w rondlu. Wrzucić boczek i cebulki i przyrumienić. Zarumienione - wyciągnąc i odsączyć. Do tego samego rondla włożyć kawałki kurczaka. Obracać je kilka razy, aż się ładnie zarumienią i też odsączyć z tłuszczu. Les égoutter. Tłuszcz z rondla można wyrzucić. Do rondla natomiast włożyć cebulki, boczek i kurczaka. Podgrzać koniak, wlać do składników i podpalić.
Dodać marynatę z kurczaka. Powoli doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić przez 1h. Umyć i obrać pieczarki. Podsmażyć je na 20g masła i wrzucić do garnka. Pozostawić na 20min. Resztę masła ugnieść z mąką i rozcieńczyć odrobiną ciepłego sosu. Następnie przelać do rondla, ciągle mieszając. Gotować 5min, wyłączyć i mieszać przez kolejne 5min. Doprawić solą i pieprzem wg uznania.