Do góry

Dania główne Przepis na:

Cordon bleu z indyka

Cordon bleu z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 26

Smaczny pomysł na "Cordon bleu z indyka"

Składniki

  • 4 kotlety z piersi indyka
  • sól
  • 4 plastry szynki z indyka
  • 4 plastry sera ementaler
  • mąka do obtoczenia
  • jajko
  • szklanka mleka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej roślinny do smażenia
  • pieprz
  • cytryna
  • sos z borówek. Sałatka: sałata rzymska
  • 5 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • sok z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety z indyka umyj pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój na kawałki i ostrożnie ubij przez folię spożywczą. Mięso oprósz solą, pieprzem i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie umyj sałatę, porwij ją na kawałki i włóż do miski. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Polej sałatę sosem.

  2. Na każdym kawałku mięsa połóż plaster szynki i żółtego sera. Mięso złóż na pół i połącz krawędzie, zbijając je tłuczkiem. Jajko wbij do talerza, wlej mleko i wsyp trochę soli oraz pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj lub ubij trzepaczką.

  3. Nadziewane kotlety obtaczaj kolejno w mące, masie jajecznej i bułce tartej. Obsmaż je w wysokiej temperaturze tak, by ser nie wyciekł. Usmażone przełóż na papierową serwetkę, która odsączy zbędny tłuszcz. Danie podawaj z sałatą, kawałkami cytryny i sosem borówkowym.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń