Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz w sosie pomidorowym z cebulą.

Dorsz w sosie pomidorowym z cebulą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 972

Dodano:

Odsłon: 826

Przepis na pyszną rybę w sosie pomidorowym z cebulą. Fantastyczne danie na każdą okazję. Ten pyszny sos możecie przygotować nawet 3 dni wcześniej, a gotowe danie smakować będzie podane zarówno na ciepło jak i zimno. Do zrobienia tego dania użyłam dorsza, ale możecie użyć waszej ulubionej, świeżej lub mrożonej ryby.

Składniki

  • 3 filety z dorsza około 500 g
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju do wysmarowania naczynia
  • sol i pieprz do smaku
  • sok z całej cytryny
  • 3 male cebule okolo250 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sol i pieprz do smaku
  • puszka pomidorów
  • 1 szklanka wody
  • 1 lyzka koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • garść zielonej pietruszki
  • koperek do posypania gotowego dania
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dorsz w sosie pomidorowym z cebulą.

Przygotowanie

  1. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą lub olejem. Ułożyć w nim rozmrożoną i osuszoną rybę.

    Rybę przyprawić solą i pieprzem, po obu stronach i polać sokiem z cytryny. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

  2. W międzyczasie przygotować sos: Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim pokrojoną cebulę. Kiedy cebula zmięknie, tak po około 10 minutach, dodać do niej starty czosnek. Podsmażyć 15 sekund.

    Kiedy czosnek zacznie intensywnie pachnieć, na patelnię wlać pomidory z puszki wraz z sokiem, szklanką wody i łyżką koncentratu pomidorowego.
    Całość dobrze wymieszać i doprawić solą, pieprzem, cukrem, słodką papryką i cynamonem.

    Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki i pogotować, bez przykrycia, 15 minut, co jakiś czas mieszając.
    Ugotowanym sosem polać przygotowana wcześniej rybę.

  3. Naczynie z rybą wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st. C.

    Gotowe danie posypać posiekanym koperkiem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gosiamamba 01 marca Dzień dobry
zapomniała Pani napisać, że gotowym sosem należy polać rybę i dopiero wtedy włożyć do piekarnika zapiekać. Większość się domyśli co należy zrobić z sosem, ale może się znaleźć osoba, która nie będzie wiedziała co z tym sosem zrobić - a przepis jest łatwy - do wypróbowania - dziękuję i pozdrawiam
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń