Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną rybę w sosie pomidorowym z cebulą. Fantastyczne danie na każdą okazję. Ten pyszny sos możecie przygotować nawet 3 dni wcześniej, a gotowe danie smakować będzie podane zarówno na ciepło jak i zimno. Do zrobienia tego dania użyłam dorsza, ale możecie użyć waszej ulubionej, świeżej lub mrożonej ryby.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Składniki
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą lub olejem. Ułożyć w nim rozmrożoną i osuszoną rybę. Rybę przyprawić solą i pieprzem, po obu stronach i polać sokiem z cytryny. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
W międzyczasie przygotować sos: Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim pokrojoną cebulę. Kiedy cebula zmięknie, tak po około 10 minutach, dodać do niej starty czosnek. Podsmażyć 15 sekund. Kiedy czosnek zacznie intensywnie pachnieć, na patelnię wlać pomidory z puszki wraz z sokiem, szklanką wody i łyżką koncentratu pomidorowego. Całość dobrze wymieszać i doprawić solą, pieprzem, cukrem, słodką papryką i cynamonem. Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki i pogotować, bez przykrycia, 15 minut, co jakiś czas mieszając. Ugotowanym sosem polać przygotowana wcześniej rybę.
Naczynie z rybą wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st. C. Gotowe danie posypać posiekanym koperkiem. Smacznego!