Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dorsz z ziołowymi kluskami"
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4600
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 256
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 781
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1117
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 314
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4600
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 256
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 781
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1117
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 314
Składniki
Ryba: filety wyjmij z lodówki 30 min przed przyrządzeniem. Opłucz je i dokładnie osusz, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.
Na patelni silnie rozgrzej masło z olejem. Ułóż filety skórą do dołu. Smaż 4-5 min na dużym ogniu, przełóż na blaszkę. Piecz 5 min w 180°C.
Wyłącz piekarnik, przykryj filety folią aluminiową, żeby nie wyschły. Do podania trzymaj w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Kluski: ziemniaki wyszoruj i upiecz do miękkości (w 180°C ok. 60 min; czas zależy od wielkości i gatunku ziemniaków). Miętę umyj, osusz, posiekaj drobno. Ciepłe ziemniaki obierz, przeciśnij przez praskę albo utłucz. Wymieszaj ziemniaki z żółtkiem, mąką, miętą i sporą szczyptą soli. Zagnieć ciasto.
Jeśli jest za rzadkie, dosyp trochę mąki. Z ciasta utocz wałeczki, podsypując mąką. Potnij je na spore kluski. Każdą kluskę spłaszcz widelcem. Gotuj je partiami w osolonej wodzie, ok. 4 min od wypłynięcia.
Mus: kalafior podziel na różyczki, umyj. Mleko zagotuj z masłem i ze szczyptą soli. Włóż kalafior, ugotuj do miękkości, ale pilnuj, żeby nie był rozgotowany. Odcedź i zmiksuj.
Jeżeli mus jest za gęsty, dolej trochę mleka, w którym gotował się kalafior. Mus wymieszaj z estragonem. (Jeśli chcesz, żeby mus był aksamitny, dodaj jeszcze łyżkę masła).
Sałata podsmażana: sałatę dokładnie umyj i osusz, wytnij głąb i grube nerwy. Liście pokrój w dość szerokie paski. Czosnek obierz i zmiażdż, zeszklij na maśle. Posyp tymiankiem i smaż chwilę. Wrzuć sałatę. Smaż, mieszając, żeby zwiotczała, ale nie straciła jędrności. Zdejmij z palnika, oprósz solą, posyp natką.
Tego typu musy (z selera, kalafiora, marchewki, dyni, buraka z jabłkiem) są smacznym uzupełnieniem dań z mięsa i ryb.Źródło: Chwila dla Ciebie