Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drobiowa potrawka"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 163
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 163
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Piersi kurczaka starannie oczyść, opłucz i osusz. Pokrój w cienkie paseczki. Mięso oprósz przyprawą do grilla, pieprzem, ewentualnie, solą. Wymieszaj. Obsmaż na rozgrzanym maśle.
Oczyszczoną brukselkę przekrój na połówki. Marchew obierz, opłucz, pokrój w plasterki lub w kostkę. Poszatkuj obraną cebulę.
Wszystkie przygotowane warzywa przełóż na patelnię ze zrumienionym mięsem. Chwilę smaż, cały czas mieszając. Na koniec zalej bulionem drobiowym (może być z kostki). Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (30 minut).
W tym czasie opłucz i osusz strąk chili. Z papryczki usuń nasiona, pokrój ją w cienkie krążki. Oderwij listki z umytej i osuszonej bazylii. Bardzo drobno je posiekaj. Razem z krążkami chili dodaj do potrawki, wymieszaj. Chwilę og- rzewaj razem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do potrawki możesz podać gotowany ryż.
Czas ok. 40 min; porcja – 250 kcal, cena 3,80 zł.
Najlepsze do smażenia jest masło klarowane (pozbawione wody i białka). By je zrobić, rozpuść masło i usuń całą zbierającą się w trakcie ogrzewania pianę. Ostrożnie zlej czysty tłuszcz do słoika.
. Przed sezonem świeżą brukselkę z powodzeniem możesz zastąpić mrożoną.Źródło: Świat kobiety