Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowy placek gajowego"
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 107
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 200
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1272
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 107
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 200
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1272
Składniki
Mąkę przesiewam do miski, dodaję drożdże, po 1/3 łyżeczki soli i cukru oraz 3 łyżeczki oleju. Wlewając letnią wodę, wyrabiam ciasto drożdżowe. Gdy zacznie odchodzić od dłoni i ścianek miski, przykrywam je ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Na oleju smażę pokrojone w plasterki: cebulę i pieczarki. Keczup mieszam z łyżeczką oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Spód formy o śr. 28 cm przykrywam pergaminem, nakładam ciasto i smaruję je sosem keczupowym.
Na tym rozkładam wędlinę, pieczarki z cebulą, kukurydzę oraz pokrojone: ser mozzarella, pomidor, paprykę. Piekę 25 min w temp. 200 st. Minutę przed końcem na środek wbijam jajko. Po upieczeniu placek posypuję szczypiorkiem.Źródło: Tina