Dania główne Przepis na:
Duszone warzywa

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 112
Dodano: 25.06.2013
Odsłon: 2224
Składniki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 2 listki laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 12 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka kolendry
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Cukinie i bakłażana umyć i pokroić w kostkę.
Cebule pokroić, ale nie drobno.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. -
Wszystkie warzywa wrzucić do garnka. Wsypać przyprawy i zioła. Zalać niewielką ilością wody. Duszę pod przykryciem, aż będą miękkie, ale jednoczeście się nie rozpadną. Wymieszać pod koniec duszenia (nie mieszam za bardzo by się nie rozpadły, wolę jak mają całe, apetyczne kawałki).
-
Gotowe warzywa podawać z ryżem, kaszą, makaronem (najlepiej razowym), albo zajadać same. Ja osobiście najczęćsiej jem z makaronem penne lubella 5 zbóż.
SMACZNEGO!
Komentarze do przepisu (0)