Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszone warzywa

Duszone warzywa

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 112

Dodano:

Odsłon: 2224

Przepyszne, aromatyczne i lekkie warzywa do obiadu.

Składniki

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 12 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka kolendry
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
    Cukinie i bakłażana umyć i pokroić w kostkę.
    Cebule pokroić, ale nie drobno.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć szypułki i pokroić w kostkę.

  2. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka. Wsypać przyprawy i zioła. Zalać niewielką ilością wody. Duszę pod przykryciem, aż będą miękkie, ale jednoczeście się nie rozpadną. Wymieszać pod koniec duszenia (nie mieszam za bardzo by się nie rozpadły, wolę jak mają całe, apetyczne kawałki).

  3. Gotowe warzywa podawać z ryżem, kaszą, makaronem (najlepiej razowym), albo zajadać same. Ja osobiście najczęćsiej jem z makaronem penne lubella 5 zbóż.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń