Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Faszerowany indyk w kruchym cieście"
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 883
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1796
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6328
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 883
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1796
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6328
Składniki
Pierś indyka opłucz starannie, osusz i rozkrój tak, by powstał duży cienki płat. Rozbij go delikatnie tłuczkiem do mięsa, oprósz solą, pieprzem, przyprawą do indyka oraz chili.
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj jajka, margarynę oraz szczyptę soli. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulkę, owiń w folię i odłóż na 60 min do lodówki.
Paprykę opłucz, potem osusz, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w paski. Oczyść łodygi selera naciowego, usuń włókna. Pokrój łodygi wzdłuż na połówki.
Na płacie mięsa rozłóż plasterki boczku. Na nich umieść kawałki przygotowanych warzyw. Zwiń mięso ciasno, formując roladę. Obwiąż ją sznurkiem lub zepnij.
Na dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Włóż roladę, obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Przełóż do brytfanny, podlej tłuszczem ze smażenia. Piecz 40 min w 180 st.
Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek. Ułóż na nim roladę, owiń ciastem. Ze skrawków zrób ozdobną kratkę. Ponownie włóż do piekarnika. Piecz 30 min w 180 st.
czas ok. 100 min; porcja – 410 kcal, cena 2,60 złŹródło: Świat kobiety