Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Faszerowany indyk w kruchym cieście"
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2481
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18218
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2481
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18218
Składniki
Pierś indyka opłucz starannie, osusz i rozkrój tak, by powstał duży cienki płat. Rozbij go delikatnie tłuczkiem do mięsa, oprósz solą, pieprzem, przyprawą do indyka oraz chili.
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj jajka, margarynę oraz szczyptę soli. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulkę, owiń w folię i odłóż na 60 min do lodówki.
Paprykę opłucz, potem osusz, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w paski. Oczyść łodygi selera naciowego, usuń włókna. Pokrój łodygi wzdłuż na połówki.
Na płacie mięsa rozłóż plasterki boczku. Na nich umieść kawałki przygotowanych warzyw. Zwiń mięso ciasno, formując roladę. Obwiąż ją sznurkiem lub zepnij.
Na dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Włóż roladę, obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Przełóż do brytfanny, podlej tłuszczem ze smażenia. Piecz 40 min w 180 st.
Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek. Ułóż na nim roladę, owiń ciastem. Ze skrawków zrób ozdobną kratkę. Ponownie włóż do piekarnika. Piecz 30 min w 180 st.
czas ok. 100 min; porcja – 410 kcal, cena 2,60 złŹródło: Świat kobiety