Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Faszerowany indyk w kruchym cieście"
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1336
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 46
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1313
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 242
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1336
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 46
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1313
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 242
Składniki
Pierś indyka opłucz starannie, osusz i rozkrój tak, by powstał duży cienki płat. Rozbij go delikatnie tłuczkiem do mięsa, oprósz solą, pieprzem, przyprawą do indyka oraz chili.
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj jajka, margarynę oraz szczyptę soli. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulkę, owiń w folię i odłóż na 60 min do lodówki.
Paprykę opłucz, potem osusz, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w paski. Oczyść łodygi selera naciowego, usuń włókna. Pokrój łodygi wzdłuż na połówki.
Na płacie mięsa rozłóż plasterki boczku. Na nich umieść kawałki przygotowanych warzyw. Zwiń mięso ciasno, formując roladę. Obwiąż ją sznurkiem lub zepnij.
Na dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Włóż roladę, obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Przełóż do brytfanny, podlej tłuszczem ze smażenia. Piecz 40 min w 180 st.
Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek. Ułóż na nim roladę, owiń ciastem. Ze skrawków zrób ozdobną kratkę. Ponownie włóż do piekarnika. Piecz 30 min w 180 st.
czas ok. 100 min; porcja – 410 kcal, cena 2,60 złŹródło: Świat kobiety